A házasság újraértelmezése

2013. május 29. 11:10

Függetlenül attól, hogy valaki nem a házassági formát választja, az élettársi kapcsolat és a házasság lényege ugyanaz.

2013. május 29. 11:10
Kaleidoscope
az ezer színű világ

„Az európai és az abban gyökerező kultúrákban élő emberek döntő többsége számára teljesen életszerűtlen és torz az élettársi kapcsolatnak a hazai Ptk-ban rögzített, az önkényes vallási értelmezés alapján a társadalomra ráerőltetett definíciója, az élettársi kapcsolatban élők számára sértő, és a kapcsolat lényegi elemeit figyelmen kívül hagyó jellege. Azáltal ugyanis, hogy a gyermeket nem nevelő élettársak kapcsolatát a kötelmi jog részeként, pusztán egy gazdasági formációnak tekinti az új magyar Ptk., azt üzente a jogalkotó a társadalomnak, hogy figyelmen kívül hagyja az élettársi kapcsolatban élők közötti érzelmi kötelekét, szeretet, az egymás iránti felelősségérzetet. Ezt Harrach Péter külön ki is hangsúlyozta, hogy mivel szerinte ezeket az értékeket az élettársi kapcsolatban élők eleve elutasítják (?), így az állam »nem kényszeríthet« rájuk olyan jogi szabályozást, amely ezekre az értékekre épül. Mindez oly mértékben szemforgató, álszent, hazug hozzáállás, hogy az egészen felháborító.

Az európai és az abból kifejlődő kultúrákban a házasság és az élettársi kapcsolat értelmezése egyaránt abból indul ki, hogy a felnőtt, egymást szerető, egymás iránt felelősséget érző emberek egymással szoros érzelmi kapcsolatban élnek, ebből fakad, és erre épül a köztük kialakuló gazdasági kapcsolat is (tehát nem a gazdasági kapcsolat az elsődleges), ebből fakad az egymás iránti hűség és felelősségérzet, valamint ez adja meg az alapját a testi kapcsolatnak is. Önmagában tehát függetlenül attól, hogy valaki nem a házassági formát választja (pl. azért, mert az ahhoz kapcsolódó hagyományok, a házasság lényegét nem érintő, sőt bizonyos esetekben azt háttérbe szorító szokások, mint amilyen a hagyományos lakodalom ceremóniáinak nagy része, idegen az egymással párkapcsolatra lépő emberektől), az élettársi kapcsolat és a házasság lényege ugyanaz.

Ezt ismerhette fel már nagyon régen a keresztény hagyomány is, erre utal, hogy a katolikus egyház tanításai szerint a házasság szentségét nem az egyház (képviselője) szolgáltatja ki a házasuló feleknek, hanem, ők egymásnak. Miközben tehát indokolt és szükséges a házasság és az élettársi kapcsolat kettősségének fenntartása, a két párkapcsolati formát a társadalomnak és a jognak egyformán kellene kezelnie, egyforma elismerésben és támogatásban kellene részesítenie.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 211 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hihhaa
2013. május 29. 18:08
"Kinek? A papnak, az anyakönyvvezetőnek." Nem, egymásnak. Csak a pap/az anyakönyvvezető/Isten/az egybegyűltek stb. színe előtt. Egészséges esetben ez egy picit azért komolyabb fokozat, mint a fülbe suttogott "lehozom Neked a csillagokat az égről." "Mi közük hozzá?" Semmi. Nem is róluk szól egyáltalán. "Nem azért mondják a házasulandók, hogy amíg a halál el nem választ, mert ezt komolyan is gondolják életük végéig - eleve nem tudhatják előre, hogy mit fognak gondolni 5-10-20 év múlva - hanem azért, mert ez a szertartás szövege, erre kell fogadkozniuk." Nem tudhatják előre, hogy életük végéig, de (egészséges esetben) abban a pillanatban úgy érzik, úgy tervezik és úgy szeretnék, és ezt ki is mondják. EZ a lényeges különbség. "Sima szürke hétköznapon célszerű meglepni a párunkat virággal, valamivel, nem pedig csak amikor az társadalmi elvárás, mert nőnap van, meg karácsony." Ez teljesen igaz.
Akitlosz
2013. május 29. 16:07
Egyetértek a cikkel. Az élettársi kapcsolat és a házasság a felek számára ugyanolyan közös életet eredményez. A különbség abban áll, hogy az élettársak teljes mértékben maguk döntenek a közös életükről, míg a házassághoz állami, egyházi engedély kell. A váláshoz is, sőt bíróság. Ezért támogatja az állam és az egyház a házasságot, mert abban nekik is szerepük van, míg az élettársak kevésbé függnek tőlük.
Bábeli békák
2013. május 29. 14:56
Ha nem irok alá egy szerződést, nem vagyok szerződő fél. Oszt jónapot.
Justicia
2013. május 29. 13:45
Rokonságban hallottam: - Hogy lehet az, hogy ti 10 éve éltek együtt és soha nem veszekedtek ? Mi öt év után naponta, és főleg a gyereknevelési elvek miatt. - Ez azért van, mert mi még mindig a jegyesség idejét éljük, a gyereket ketten neveljük, az anyja bevonja a háztartási munkákba, én pedig a barkácsolásba, és soha nem hazudunk neki. Valahogy így.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!