Felzárkózási kilátások

2013. április 16. 14:09

Bár sok közgazdásznak nem tetszenek a kormány stratégiai megállapodásai, az alapelgondolás nagyon is támogatható.

2013. április 16. 14:09
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

Bár sok közgazdásznak nem tetszenek a kormány stratégiai megállapodásai, az alapelgondolás nagyon is támogatható. Különösen azért, mert a magyar gazdaság növekedési motorja a kivitelre történő autógyártás. Az e téren »kivételezetti körbe« kerülő cégek – Audi, Daimler, Suzuki, Hankook stb. – pedig »sokat használnak« a magyar GDP-nek. Ráadásul az autószektor beszerzési indexe azt jelzi, hogy a magyar mutató meghaladja a régióét.

Hatalmas azonban az űr a hazánkban megtelepedett multina­cionális vállalatok és a kis- és közepes vállalkozások között. Utób­biak túlnyomó része ma sem tud beszállítani. Ráadásul a magyar cégek többsége a válság és a recesszió igazi vesztese, az egyébként is alultőkésített szegmens a végóráit éli. Nem is csoda: magasak az adókulcsok, és nincs belső piac. Miközben tehát a javuló makrogazdasági adatoknak örvendezünk, pont a duális gazdaság erősödik. Remélem, hogy a kormány adóreformja még nem ért véget – a közterheket előbb-utóbb csökkenteni kell, és a támogatáspolitika is fazonírozásra szorul. Nem lehet, hogy a magát nemzetinek valló kormány épp a hazai kis- és közepes vállalkozásokat hagyja az út szélén!

Persze a javuló magyar kilátásoknak akkor lehet majd őszintén örülni, ha a gazdaság fenntartható növekedési pályára kerül. Korábban három-, még korábban négyszázalékos volt évente átlagosan a magyar gazdaság potenciális kibocsátási képessége. Sajnos ez a mutató bezuhant, így középtávon is legfeljebb egy-két százalékkal bővülhetünk, ami sajnos kevés a valódi konvergenciához.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Barnabox
2013. április 16. 17:01
Ha ezek a csúcsmegállapodások arra is kiterjednek, hogy a cég megtermelt profitjából a munkások az eddiginél nagyobb részesedést kapjanak munkabér címén, akkor ezt csak támogatni lehet! Ha ez hiányzik, akkor ez nem más mint kommunákácios trükk, porhintés, a tömegek hülyítése! Na és mi van a kis és középvállalkozásokkal...?
marko11
2013. április 16. 16:48
Nekem meg sok közgazdász nem tetszik!
ördöngös pepecselés
2013. április 16. 15:23
"550 ezer magyar aki kiment élni" ezek a pannon puma áldozatai. A patás még csak melegíti az üstöt amibe a hahások kerülnek
toportyántiszteletes.
2013. április 16. 15:14
Fő az optimizmus Csaba.Kicsit furcsán mutatsz a sok agyhalott között,van pornókazid széleselvtársról?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!