Orando et laborando

2013. április 30. 08:04

Emberi létünk ebben a kettős dimenzióban teljesedik ki igazán.

2013. április 30. 08:04
Pálfi Zsuzsanna
Reposzt.hu

A történelem során kipróbáltuk együtt és külön-külön az orando et laborando elv mindegyik pillérét. Azok voltak, és azok ma is a kegyelmi pillanatok/időszakok, mikor nem egyiket a másik rovására, vagy nem egyiket a másik nélkül próbáltuk megvalósítani, hanem amikor megsejtettük és megéltük a kettő egymást támogató, erősítő harmóniáját. A transzcendenssel való kapcsolat és a mindennapi létfeltételek előteremtése, az alkotó munka együttesen teheti elégedetté az embert. Nagy dolog, mikor az ember a transzcendens felől tud rátekinteni a hétköznapira: van értelme annak, amit tesz, tud örülni munkája gyümölcseinek, tudja hálásan fogadni az áldást. Másik oldalról az ember éppen munkája becsületes végzésében látja meg igazán, milyen sok feltétel nem rajta áll, mennyi minden nem tőle függ, de mégis bizalommal és reménnyel tevékenykedik, mert van kire néznie, akinek az is a hatalmában van, ami messze túlnő rajtunk.

Emberi létünk ebben a kettős dimenzióban teljesedik ki igazán. Mert csak ebben a kettős dimenzióban igaz a gyakran más közegben idézett mondás: „nincs lehetetlen, csak tehetetlen”. Milyen gyorsan tehetetlenné válik az ember, ha kibillenti pl. egy betegség a hétköznapokból. És milyen gyakran ellehetetlenül, padlót fog az, aki olyan intenzíven csak fölfelé néz, hogy nem akarja észrevenni az úton előtte levő követ, s ahelyett, hogy kikerülné, azt várja, hogy majd Isten elveszi az útból. Ugyanakkor az isteni dimenzió megnyílása túllendíthet a tehetetlenségen, az imára kulcsolt kéz már nem tehetetlenül aláhulló végtag.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2013. április 30. 21:13
E két szó jegyében éltek "nyakas" felmenőim, ez jellemezte Nagyapáimat és Apámat és ezt vallom én is: imádkozni és dolgozni! Lehet, hogy megmondó értelmiségünk felhorkan, hogy a Miniszterelnök Úr is ezt hangoztatta, de attól- bárhogyan is lármáznak - én még nem leszek szegényebb, de ők sem lesznek gazdagabbak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!