Az individualizmus tönkreteszi a magyarokat

2013. április 20. 10:59

Drámai hatásuk volt a Bajnai-kormány családpolitikát érintő intézkedéseinek is. Interjú.

2013. április 20. 10:59
Németh Zsolt
MNO

A demográfiai magatartásra hatással lehetnek a politikai rendszerek? Évtizedekig tartó kommunizmus, majd rendszerváltozás. Azt gondolná az ember, a demokratikus berendezkedés nagy levegővételre készteti a társadalmat, ehhez képes a folyamatok tovább folytatódtak. Miért nem reagált pozitívan a társadalom?

Ha a fontos demográfiai mutatók hosszú idősorait nézzük, akkor a rendszerváltozás nem mutatható ki, a folyamatok változatlanok. Létezik egy politikai narratíva, emellett ott van a társadalomnak a mindennapi élete is, amelyben az emberek olyanféle döntéseket hoznak, hogy költözzenek-e vagy sem vagy éppen vállaljanak-e gyereket. A mindennapi életnek van egy olyan dimenziója, amely nem függ az éppen uralkodó politikai viszonyoktól. Noha a gyes, a gyed és a családi pótlék rendszere igyekezett olyan jogi és intézményi környezetet kialakítani, amelynek ösztönzőleg kellett volna hatnia, valami mégiscsak hiányzott a mentális környezetből ahhoz, hogy egy a népesedés szempontjából dinamikus társadalom alakuljon ki.

Az elmúlt évek családpolitikai intézkedéseinek lehet komolyabb hatásuk a következő években? Látjuk, hogy vannak kiugrások, de nyilván tendencia a lényeg.

Drámai hatásuk volt a Bajnai-kormány családpolitikát érintő intézkedéseinek. Annak volt következménye a 2011-es történelmi minimumnak nevezhető születésszám. Az Orbán-kabinet által bevezetett családi adókedvezmény és más intézkedések nagyon fontosak, de sajnos mindez nagyon depresszív környezetbe érkezett, így egyelőre csak arra volt elég, hogy a születésszámot visszaemelje a Bajnai-kormány előtti szintre.

Elképzelhető, hogy jelenlegi kínjaink és a depresszív mentális állapot annak is következménye, hogy a társadalom nagy része mind a mai napig a rendszerváltozás vesztesének éri magát, és ez szivárog át az élet különböző területeire, s zárt szerkezet jött létre?

A társadalomnak különböző szintjei vannak. A nyolcvanas évek első felétől léteznek megbízható adataink arról, hogy a magyar társadalomnak milyen értékrendje van. Miközben a politika szintjén kollektivista társadalmat igyekeztek megfesteni, aközben létrejött az egyik legindividualistább társadalom. Erre akár büszkék is lehetnénk, de ha a jelenség eléri azt a szintet, amikor már a kooperáció, a társadalmiság kerül veszélybe, amellett nem szabad elmenni. Hányan gondolkodnak ebben a társadalomban három nemzedékkel előbbre?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2013. április 21. 08:25
(bemásoltírás)-------------------------------------------------------------------------------------- KIKNEK A HAZÁJA? KIKNEK A HALADÁSA? Haza és Haladás? De melyik hazáé és milyen haladásé? Tesszük fel a kérdést mikor a Bajnai gordon által vezetett, alapítványról beszélünk! Ez az alapítvány az utóbbi egy évben több mint 200 millió forint értékű támogatást kapott a világ több részéről, a legtöbb összeget az USA-ból utalták, zsidó érdekeltségű magánszemélyek és cégek! Mint kiderült hazai támogatók is akadnak szép számmal akik szintén ebbe az érdekeltségi körbe tartoznak! A két legnagyobb az OTP Bank és a MOL! Az OTP 2011-ben 10 millió forinttal, a MOL 2011-ben 10, majd a tavalyi évben 15 millióval szponzorálta az alapítvány működését! A MOL-lal kapcsolatban az állam vizsgálatot rendelt el! Nyilatkozatukból kiderül,hogy az állam is rendelkezik egy részvénycsomaggal a MOl-ban, ugyanakkor nem akarnak annak működési és támogatási,adományozási rendszerébe beleavatkozni, mégsem tartják helyesnek bármilyen politikai formáció ilyen jellegű támogatását! Alföldi Pál
Akitlosz
2013. április 20. 21:27
A rendszerváltással sok minden megváltozott, de az életszínvonal ugyan nem javult azóta máig sem. Úgyhogy nincsen miből több gyermeket felnevelni, ráadásul már munka sem jutna nekik, ellentétben az előző rendszerrel. A több szabadság nem elegendő a több gyermek felneveléséhez.
ottapont
2013. április 20. 19:08
Az individualizmus önmagában még nem rossz, azt jelenti, hogy saját fejemmel gondolkozom, magam hozom a döntéseimet. Ugyanakkor egy egészséges társadalomban élő emberek pontosan tudják, hogy együttműködés, közös jó nélkül, anélkül, hogy ezért a közös jóért képesek legyünk kompromisszumokat is hozni nincs fennmaradás. A magyar társadalom nem volt mindig ennyire megosztott és sejtésem szerint el fog jönni az az idő, amikor újra képes lesz létfontosságú kérdésekről egyet gondolni. Vidéken talán még mai napig tetten érhetők annak az ősi, közösségben gondolkodó, kalákában együtt dolgozó, egymást segítő mentalitásnak a maradványa, amire alapozni lehet.
Claypool
2013. április 20. 18:23
"Miközben a politika szintjén kollektivista társadalmat igyekeztek megfesteni, aközben létrejött az egyik legindividualistább társadalom. Erre akár büszkék is lehetnénk, de ha a jelenség eléri azt a szintet, amikor már a kooperáció, a társadalmiság kerül veszélybe, amellett nem szabad elmenni. Hányan gondolkodnak ebben a társadalomban három nemzedékkel előbbre?” Valahol egyszer olvastam egy tanulmányt, ami szerint a világ legindividualistább társadalma, Hollandia után Magyarország áll a második helyen.Ez megmagyarázná az évszázadok óta kísértő magyar átkot,miszerint az egyén a közösség elé helyezi magát,érvényesülését pedig szinte mindennél fontosabbnak tartja.Bizony nem kis baj ez,és egyenlőre javulás sem várható.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!