Szent Péter csontjai fölött uralkodik a pápa

2013. április 03. 08:02

Előfordultak politikai viaskodások, ellenpápák emelkedtek, de abban nem volt kérdés, hogy a pápai hatalom Jézustól származik.

2013. április 03. 08:02
Militia Christi
Katekéta

Luther maga is minden alap nélkül terjesztette, hogy Szent Péter sírja nem ott található, mert érdekei ezt diktálták: elvetette a pápaságot, s ezért tagadnia kellett a péteri utódlást is.

A Szent Péter-bazilika alatti ásatásokat csak a harmincas évek végén kezdték meg. Az elsődleges cél nem annak bizonyítása, hogy valóban az apostol sírján áll a pápai hivatal a szó szoros értelmében is, hanem egy végrendelet: az elhunyt XI. Piusz pápa azt kérte, hogy az altemplom alatti sírba temessék.

Később XII. Piusz pápa rendelt el nagyobb feltárást. A tízéves munka során derült ki, hogy a Vatikán alatt egy temetőváros húzódik, melyet a Krisztus utáni II–IV. században használhattak. A pogány síremlékek között esély volt arra, hogy megtalálják Péterét, ami végleg pontot tenne a kérdésre. A Valerius család sírhelyén például Péterre utaló feliratokat találtak, de maga a sír nem lett meg.

Konstantin császár épített a vatikáni dombon egy bazilikát Szent Péter emlékére, s emiatt vált megközelíthetetlenné az egykori temetőváros. Az ásatások során megtalálták éppen a bazilika oltára alatt az apostol sírját, mely a nekropolisz központi helyén fekszik. A szövegek alapján kiderül, hogy az őskeresztények erősen hittek a Szentháromságban, Jézus istenségében és Péter elsőségében. Ami viszont nagyon fontos: a Szűzanya közbenjárásában is, mivel erről szóló feliratok is kerültek a sírra. (Ezt a reformátusok ma is elvetik: azt mondják, Szűz Mária bár kitűnő asszony volt, nem indokolja semmi a katolikusok kirívó tiszteletét iránta, nem ment testben a mennybe, nem érdemes hozzá imádkozni. Ebben nagyon nem értünk egyet, s úgy tűnik, az őskeresztények is másképp gondolták.)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sola Scriptura
2013. április 20. 23:49
Ennek a posztnak az értékét jól leméri az, hogy csak vitát és békétlenséget szül. Márpedig a keresztyénségbe éket verni tudomásom szerint nem Isten akarata, hanem egész más hatalomé.
Farkas Árpád
2013. április 08. 00:40
Az Egyházak Világtanácsa egy afféle politikai ökumenikus mozgalmi szervezet, amibe van annyi hitvallási minimum, hogy tagja az lehet a szervezetnek, aki elismeri Krisztust Megváltójának és vallja a Szentháromság egy Istent, de különben csak a politikai egységnyilatkozatokat tett az elmúlt években, közben a misszióért egy tapodtat sem tett. Nem véletlen néhány ortodox egyház, miután az állami nyomás megszűnt kilépett a szervezetből, mert nem értett egyet a liberális körökkel.
kgyula
2013. április 07. 22:51
Miért baj az, ha van vita? Tegyünk úgy, mintha nem lenne köztünk különbözés? Semmi baj a poszttal. Legfeljebb a protestáns egyházi vezetőket zavarja, akik az "ökumenikus" PR-rendezvélnyeken bájolognak a katolikus kollégáikkal, bízva abban, hogy a tömeg úgyis bárgyú, annak teszik ez. Nekik viszont ezért a mozgalomért komoly pénzbeli támogatást nyújt az Egyházak Világtanácsa nevű érdekszervezet.
Csomorkany
2013. április 06. 09:16
Különös nincs benne, de hiteles se sok. Szóval az ember kételkedik abban, hogy amikor előrángatjátok az ortodoxiát, akkor az az ortodox gondolatmenet valódi megértésén alapul, és nem pusztán azon a primitív logikán, hogy ellenségem ellensége a barátom. Ebben az esetben pl. tény, hogy az ortodoxok nem azt vitatják, hogy a római pápa Szent Péter valódi utódja. Ami azt illeti, a katolikusok pedig nem azt állítják, hogy a pápa jelenlegi egyházkormányzati túlhatalma, tehát hogy a világon (szinte) minden latin rítusú püspököt Róma nevez ki, az egyetlen lehetséges egyházmodell.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!