A helyesírás nem játék

2013. március 24. 16:55

Helyesírási szabályok léteznek, azokat nem kell senkinek megalkotnia. Legfeljebb rögzíteni kellene.

2013. március 24. 16:55
Szalai Ákos
Komment.hu

„Hayek példájára visszatérve, talán nem véletlen, hogy ugyanazokban az országokban, ahol a jogot nem alkotják, hanem »felfedezik«, ott jól elvannak a helyesírás szabályozása nélkül is. És itt jön a lényeg: nem helyesírási szabályok, hanem a helyesírás szabályozása nélkül. Ugyanis szabályok léteznek, azokat nem kell senkinek megalkotnia. Legfeljebb rögzíteni kellene. Rögzíteni, ahogy a római jogot is rögzítette Iustinianus, ahogyan napjainkban az amerikai common law-t is rögzítik ún. restatement-ekben. Ahogyan az angol nyelv helyesírását is rögzíti mondjuk az Oxford Enciklopédia.

Persze ezeket a szabályokat nem mindenki képes ugyanúgy felismerni. Nem árt, ha ezt a munkát hozzáértők végzik - mondjuk azok, akik ma a »szabályzatot« »készítik«. Sőt, szerintem az sem ördögtől való, hogy több ilyen legyen. Ahogyan magyar-angol, magyar-latin, stb. szótárból sem feltétlenül csak egy van. Ahogyan illemkódexből sem egyetlen van. Attól az angol és a magyar nyelv megfeleltetésének még vannak szabályai, léteznek illemszabályok is. És ahogy jogalkotással is fel kellene hagyni. És akkor fel sem merülhet, hogy éppen kinek a játéka.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
soelmo
2013. március 25. 10:53
Lehet, hogy nem értettem, vagy nem jól értettem, de az biztos, hogy a helyes nyelvhasználat a helyes gondolkodás jele és alapja. Többen, főképp a net szabadosságára hivazkozva teljesen huszadrangú kérdésnek vélik a szabályos nyelvhasználatot. Pedig minden értelmes és maradandó dolognak ez az alapja. Gondoljunk a bábeli toronyra!
vero1_
2013. március 24. 21:06
jó írás. mindeamellet , hogy azt gondolom: mbszta a kutya, ha a szabályt már írásba kellett foglalni. iustinianustól a helyesírásig.
Akitlosz
2013. március 24. 18:53
Ez nëm iidy müüködik. Ha mindënki a saját szabályai szërint iirogatna, akkor mëglëhetöösen furcsán nézne ki a magyar helyësiirás. Az én szabályaim szërint például körülbelül iidy nézne ki, ahogyan ez a rövid kis iizeliittöö mutatja. Dyakorlatilag ahány embër, annyiféle helyësiirás létëzhetne.
luga
2013. március 24. 18:27
Ezt az egész bölcselkedést az utolsó mondat kedvéért írta le a magyarul nem tudó újságíró úr.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!