Kell-e nekünk magyar pápa?

2013. március 07. 08:39

A protestánsok most is érzékelhető távolságtartással figyelik a Rómában zajló eseményeket.

2013. március 07. 08:39
Csepregi Botond
Református.hu

Érdemes tehát abból kiindulni, hogy milyen pozitív hatással lehet egy ország, egy közvélemény hangulatára, ha egy polgára lesz a katolikus egyházfő. Ha a közelmúlt két római vezetőjét nézzük, eltérő képet látunk. Bár II. János Pál egy, a mostanitól teljesen eltérő politikai-történelmi helyzetben lett katolikus egyházfő, fontos hatása volt ténykedésének az, ahogy a szinte teljesen katolikusnak és máig jellemzően vallásosnak mondható Lengyelország vallásosságát és nemzeti tudatát erősítette a kelet-európai kommunizmus összedőlésének hajnalán. A szintén közép-európai, de protestáns többségű és erősen szekularizálódott Németország esetében azonban óvatosan már megállapítható, hogy XVI. Benedek nyolcéves pápasága nem járt átható változásokkal a lelkiség és nemzeti öntudat terén.

Amennyiben áprilistól egy magyar katolikus főpap irányítaná a Vatikánt, valahol a kettő közé tehetnénk a jelenleg feltételezhető hatást. Az már a mostani találgatásokból kitűnik, hogy a sajtó érdeklődése pozitív irányba terelődött, egyértelműen várakozás jellemzi Erdő Péter pápaságának esélyeit. Okkal gondolhatjuk, hogy megnőne az érdeklődés nemcsak a magyar pápa ténykedése, hanem a vallásos érzület, az egyházi témák, megnyilatkozások iránt. Egészen egyszerűen többször és pozitívabban látszódnának a vallásos emberek a közvélemény rájuk kevésbé nyitott fele számára. Adódna a lehetőség, hogy a több nyitott fül kitárt szívekhez is vezethet, a több megszólalás és a nagyobb hallgatóság több megszólítottat is jelenthet.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2013. március 13. 18:34
Vallástörténetileg ez nagyjából OK, de az olvtársakat alighanem etnikai szempontból érdekli a kérdés... Mondjuk az sem elfelejtendő, hogy Jézust a ma is gyakorolt zsidó szertartás szerint körülmetélték, míg a keresztények számára Szent Pál óta kifejezetten tiltott ez a szertartás, mert a Jézus által hozott új szövetség megsértése volna. Szóval a "Jeruzsálemi szentély köré szerveződött ősvalláshoz" azért sokkal több köze van a mai júdaizmusnak, mint a mai kereszténységnek.
kgyula
2013. március 13. 17:57
"A protestánsok most is érzékelhető távolságtartással figyelik a Rómában zajló eseményeket." Csak a szerzőhöz hasonló tökkelütöttek gondolják, hogy a pápaságnak van valami köze az evangéliumi hithez. Csak az identitás-zavaros protestánsokat érdekli, mi lesz Rómában. Mindenesetre már két ilyet ismerünk a Mandinerről: e cikk szerzőjét és az ökumenizmusba belegárgyult Bölcskey püspököt.
korona
2013. március 13. 17:57
Erdő Péter nem magyar, hanem zsidó. A világ zsidóságának legnagyobb fogása lenne, ha a Vatikán élére egy zsidó (rabbi) kerülne. Alakul a "terv". Pénzzel teszik tönkre a katolikus keresztény egyházat. Nehogy sikerüljön nekik.
StG
2013. március 13. 17:57
végtelenül szánalmas vagy, de hát ezt eddig is tudtuk
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!