Diane Keaton és Woody Allen háborús szerelme Budapesten

2013. február 17. 10:38

A Tinnyétől a Garancs-tóhoz vezető országút jobboldalán elterülő búzamezőkön masírozott Woody Allen, mint frissen rekrutált baka.

2013. február 17. 10:38
Történelmi helyszínvadász
Itt forgott

„1974 őszén forgatták Magyarországon Woody Allen és Diane Keaton főszereplésével a Szerelem és halál (eredeti cím: Love and Death) francia-amerikai koprodukciós filmet. A Mafilm-Hungarofilm és jelentős magyar stáb közreműködésével négy hétig tartott a forgatás különböző budapesti és vidéki helyszíneken. (...)

Az első azonosítható hazai helyszín, ami feltűnik a filmben Borisz katonai kiképzésének helyszíne Tinnye környéke. A Tinnyétől a Garancs-tóhoz vezető országút jobboldalán elterülő búzamezőkön masírozott Woody Allen, mint frissen rekrutált baka. A Garancs-tó a mai magyar nézők előtt az Üvegtigris vígjátékból lehet ismert.

A filmben nagyszabású háborús jeleneteket láthatunk. Az amerikai-francia koprodukció statisztáit részben a szovjet Déli Hadsereg csoport katonái alkották. A lovas kaszkadőrök magyarok voltak.

A korhű fegyverek és korabeli katonai egyenruhák közül sokat a szovjet Moszfilmtől kölcsönöztek. A Moszfilm a 70-es években a legnagyobb tapasztalattal rendelkezett történelmi filmek gyártásában. A szovjet, állami filmvállalat égisze alatt forgatták Szergej Bondarcsuk rendezte Tolsztoj Háború és béke filmes feldolgozását 1961 és 1967 között. Ez a film lett az első Oscar-díjas szovjet mozi 1968-ban. A produkció válasz volt a regény amerikai-olasz koprodukcióban megvalósult 1956-os feldolgozására. Bondarcsuk újabb monumentális produkciót forgatott, immár nemzetközi koprodukcióban, de szintén a Moszfilm részvételével. Ez volt az 1970-ben forgatott Waterloo már nemzetközi szereplőgárdával. Mindkét szovjet filmhez a hadsereg adta a statiszták tízezreit és a háttér infrastruktúrát. Ezekben a szuperprodukcióban a csatajeleneteket sok kamerával, hatalmas darukról, körfahrtokkal és helikopteres kameraállásokkal fényképezték. A csatatereket előzetesen alapos terepmunkával tették a forgatásra alkalmassá. A szovjetek két filmjében Austerlitz, Borogyinó és Waterloo csatáit is orosz és ukrán mezőgazdasági földeken forgatták. A waterlooi csatateret a magyar határ közelében Ungvár mellett rekonstruálták. Ezeknek a filmeknek a fegyverei, uniformisai kerültek kölcsönbe a Szovjetunióból a Pilisbe 1974-ben.  A kárpátaljai Waterloo grandiózus csatajelenete helikopterből fényképezve.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaktuszvirág
2013. február 17. 17:31
Kár,hogy nem fulladt bele a Garancs tóba.
David Karúszó
2013. február 17. 17:02
Woody Allen kedvenc filmje, már az övéi közül, saját bevallása szerint.
marko11
2013. február 17. 12:36
Érdemes a teljes, képekkel illusztrált bejegyzést elolvasni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!