Az egyházak helyzetéről - politikai hisztéria helyett

2013. február 28. 08:17

Ismét alkotmánybírósági döntés, ismét borítékolható félreértések.

2013. február 28. 08:17
Szalai Ákos
Kereszténység és kapitalizmus

Nem csak a pénz számít

Azonban fontos kiemelni: ha valakiket nem akarunk ezekben a pénzügyi, adózási, stb. előnyökben részesíteni, abból még következik, hogy az egyházi státuszuktól is szerencsés megfosztani őket. Azzal ugyanis nem csak anyagi előnyök (és nekünk adózóknak többletterhek) járnak. Amennyiben egyes vallási közösségeket megfosztunk az egyházi státusztól, és az egyesületi létre kényszerítjük őket, akkor azzal a pénznél fontosabb dolgokat veszthetnek. Az egyesületek ugyanis lényegesen keményebb feltételek között működnek, a kormányzat lényegesen kisebb mozgásteret ad nekik belső életük szabályozására.

Ad absurdum, ha a katolikus egyház nem lenne egyház, akkor vélhetően a sok »jóakarója«, már perek sokaságát akasztotta volna a nyakába, mondván, hogy az »egyesület működési szabályzata« diszkriminatív a nőkkel, vagy a homoszexuálisokkal szemben. Egyházként belső szabályai, hittételei miatt ilyen állami beavatkozás veszélye nem (vagy legalábbis lényegesen kevésbé) fenyegeti. Hasonlóképp, nem kell az egyesületek (látszólagos?) demokratikus működését másolni mondjuk egy papi/vezetői kinevezés esetén. Azok a csoportok tehát, akiket az új törvény egyesületté sorolt vissza nem csak az anyagi támogatásukat vesztették el, hanem a belső életüket is nehezebben alakíthatják ízlésüknek, hagyományaiknak megfelelően.

A gond: a tisztességes eljárás hiánya

A problémát az Alkotmánybíróság abban látta, hogy fenyeget a veszély: a mai törvény alapján önkényesen lehet megtagadni az egyházi státuszt. A törvény ugyan tartalmaz egy passzust arról, hogy mely csoportból lehet egyház, de a döntést a politikusokra bízza. Ők saját belátásuk szerint állíthatják össze azt a listát, amely az egyházakat tartalmazza. Igazából maga a törvényi előfeltétel sem köti őket. Ha kellő számú képviselő úgy szavaz, akkor bármilyen szervezetből - mondjuk egy sportklubból - is lehet egyház, illetve egy a feltéteknek megfelelő szervezetet is visszautasíthatnak. Tévedésből, vagy tudatosan, rosszindulatból.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!