1700 éve: Milánói ediktum

2013. február 03. 18:11

Ha a dátum tehát pontos, akkor épp ma 1700 éve adta ki I. Konstantin és Licinius a keresztényüldözés végét jelentő „tolerancia-rendeletét”.

2013. február 03. 18:11
Szalai Ákos
Kereszténység és kapitalizmus

A toleranciáról szólva nem feledkezhetünk el arról, hogy intoleranciával az elmúlt évszázadokban általában épp a keresztényeket, katolikusokat vádolják. Tolerancia kapcsán a fő ellenpélda szinte mindig az eretnekekkel szembeni inkvizíció. John Rawls szerint (Az igazságosság elmélete, Osiris, Budapest, 1997. 263.o.,) Aquinói Szent Tamás a »korlátozott toleranciát« is elveti, hiszen az eretnekekkel szemben nem csak a kiközösítést, hanem a halálbüntetést is megengedhetőnek tartotta (Summa Theologiae II-II, q. 11, a. 3).

Ezzel szemben gyakran hivatkozunk arra, hogy a katolikus egyház mindig csak az eretnekek (vagyis a katolicizmust megtagadók) és nem a más vallásúak ellen lépett fel (lásd erről akár Aquniói Szt. Tamás zsidókról szóló tanítását); gyakran hivatkozunk arra, hogy az eretnekek ilyen büntetése mindig a világi hatalom döntése volt és az inkvizíció épp azt a célt szolgálta, hogy valaki eretneksége ügyében ne a világi hatalom dönthessen (mindenkori politikai, »üzleti« ellenfeleit bélyegezve eretneknek), hanem csakis az egyház; gyakran emlegetjük, hogy az eretnekek fellépésének, vagy éppen a reformátusok katolikusellenes politikájának (például Angliában) lényegesen több áldozata volt, mint az inkvizíciónak. Ez a hivatkozás ugyan igaz (sőt az angolszász jog a kontinentális jogban ma ismert bírósági eljárást inquisitorial processnek nevezi - ez az a rendszer, ahol a bíró felelős az igazság kiderítéséért; a bíróval szembeni ilyen explicit vagy implicit elvárás az inkvizíció hagyománya), de mai szemmel semmiképpen sem tagadhatjuk, hogy e korszak - nem csak az Egyházra, hanem a világi hatalomra is jellemző - eljárása elfogadhatatlan. Nem véletlenül kért bocsánatot II. János Pál 2000. március 12-én az Egyház tagjainak az évszázadok során elkövetett bűneiért.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
griff
2017. január 06. 15:42
Valamit nem értesz. A "mi"szempontunk szerint azért volt inkább áldás a török uralom (egyébként a történész Takáts Gyula gazdaságilag közelítette meg a dolgot), mert így terjedhetett az evangélium, és visszaszorult a (Luther szavaival) 'Babiloni szajha uralma'. Ne vedd sértésnek, haragudj Lutherre, megaz őt megelőző római katolikus püspökökre, akik (mint Arnulf orleans-i püspök is mondta a reims-i zsinaton 992-ben)így vallottak:"Ó nyomorult Róma...a sötétségnek teremtményeit okádtad ki magadból,gyalázatos neveket,amelyeket az örökkévalóság sem tüntet el...Kérdezem, helyes.e hogy ilyen szörnyeknek, akik minden gonoszsággal telve vannak - és minden isteni és emberi ismeret híján vannak - számtalan pap úgy engedelmeskedjen,mint a rabszolgák? Ki az kérdezem,aki bíbortól és aranytól ragyog és ott trónol...?Valóban nem más, mint az Antikrisztus,aki az Isten templomában ül és Isten gyanánt mutogatja magát."
regiszter
2013. február 12. 12:16
A megégetett Giordano Brunót vagy az elhallgattatott Galileit példaként felhozni, azért ehhez tényleg gyomor kell.
kgyula
2013. február 12. 12:12
És a népvándorláskori barbár népek, akiket a keresztyénség emelt ki? Vagy a Kelet barbár népei, akiket az iszlám? Hát az arab kultúráról, művészetről hallottál? Hát ba judaizmusnak a zsidőságot megtartó erejéről van valami fogalmad? Vagy csak a mindent tudni vélő "felvilágsodás" ostoba sztereotipiáit szajkózod?
kgyula
2013. február 11. 23:35
"Túl sok benne a halott, és túl kevés az élő." Jópofa dolog katolikustól olvasni ilyesmit. Olyasféle élmény, mint amikor komcsikat hallok jajongani a demokrácia hiányáról. :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!