A házasság a heteroszexuálisok számára alkalmas életforma

2013. február 11. 08:22

Az Újszövetségben azt olvassuk, hogy nem mindenkinek adatott meg, hogy házasságban éljen, tartalmát tekintve ez a kijelentés értelmezhető a melegekre is.

2013. február 11. 08:22
Orosz Gábor Viktor
Evangélikus.hu

– A Szentírás mit mond a homoszexualitásról?

– A homoszexuális kapcsolatok problémájának teológiai és – tegyük hozzá – társadalmi vitája éppen azért túlterhelt, mert sokan a házasság hagyományos felfogásához és a családalapításhoz kötik. A házasság azonban csupán a heteroszexuálisok számára alkalmas életforma. Az Újszövetségben azt olvassuk, hogy nem mindenkinek adatott meg, hogy házasságban éljen (Mt 19,12), tartalmát tekintve ez a kijelentés értelmezhető a melegekre is.

– Összeegyeztethető-e a homoszexualitás a kereszténységgel? Ha egy homoszexuális megtér, akkor a »homoszexuális keresztény« megengedhető, elfogadható, eltűrhető vagy elutasítandó kifejezés?

– Az egyház egységes álláspontjáról ezzel a kérdéskörrel kapcsolatban nem beszélhetünk. Például a szomszédos Ausztriában a református egyház megáldja az azonos nemű párkapcsolatokat. 2009 novemberében pedig Eva Brunnét – egy nyíltan leszbikus lelkészt – a Stockholmi Evangélikus Egyházkerület püspökévé szentelték. Ez az egyik oldal. A másik a Szentírással összeegyeztethetetlennek tartja a meleg párkapcsolatokat. Sem egyházi szolgálatot nem vállalhat, sem pedig protestáns gyülekezet természetes tagja nem lehet homoszexuális, csupán akkor, ha lemond bűnösnek nevezett szexuális orientációjáról. Természetesen a két tendencia között léteznek más álláspontok. A gyülekezet közösségének befogadókészsége, a Szentírás értelmezése és sokszor az orvosbiológiai megállapítások teszik változatossá az egyes véleményeket. Mindez azt tükrözi, hogy sem a protestáns egyházakban, sem pedig a társadalomban nem létezik egységes vélemény a kérdéssel kapcsolatban. Hogy konkrétabb választ is adjak: ahogyan nem használjuk a »heteroszexuális keresztény« kifejezést, úgy a »homoszexuális keresztényt« sem. A keresztényeket nem szexuális vonzalmuk, nemzetiségük, faji hovatartozásuk alapján soroljuk be, mert ha így tennénk, akkor a 20. század legborzalmasabb éveit idéznénk meg.

– Az egyház milyen eszközökkel tudja segíteni a homoszexuálisokat?

– A Krisztusban elnyert szabadság felelősséggel is jár. Innen érthető, hogy több, a kérdéssel alaposan foglalkozó teológus azt a nézetet vallja, miszerint az azonos nemű élettársi kapcsolatokban élőkre is azok a normák vonatkoznak, amelyek egy heteroszexuális házasságban érvényesek. Az élethosszig tartó hűség, egymás kölcsönös támogatása és segítése. Ez egyfajta vélemény, ennek hangsúlyozása lehet a segítségnyújtás sajátos útja. Meglátásom szerint azonban az egyes gyülekezetek és egyházak felelőssége, hogy bibliaértelmezésük és konszenzuskeresésük során milyen álláspontra helyezkednek a melegekkel összefüggő kérdésekben és ennek alapján miként segítik őket. De az mindannyiunk számára világos, hogy legalább annyi törődés őket is megilleti, mint bármelyik más gyülekezeti tagot.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
libatolvaj
2013. március 16. 15:37
Mit akarnak a buzik? Gyereket? Szabadsàgot? Mit????? Miért nem maradnak nyugodtan a ferdehajlamuak?
Soma
2013. március 16. 15:37
Minden buzi éljen, ahogy akar. Hagyják már békén azokat az embereket, akik családot alapítanak, akik bizonyos elvek szerint élnek, akik megtesznek mindent a gyerekeikért, akik elviselnek minden mocskot az élet továbbvitelének érdekében. Nehogy már az legyen, hogy aki nem buzi, azt diszkriminálják! Mit képzelnek egyesek? Normális ember sohasem néz be senki ágyába, de ! Az már tűrhetetlen, hogy a nem normális akar lenni a normális.
Kal
2013. március 15. 10:35
Magam részéről nem tudok teljesen azonosulni OGV álláspontjával, de - amint egy másik cikkhez írott komentemben is utaltam rá ( http://kereszteny.mandiner.hu/cikk/20130208_vasarnap_kezdodik_a_hazassag_hete#comment54155 ) - sok szempontból fontos előrelépésnek tartom.
nisz
2013. március 15. 10:34
Véleményem szerint a buziházasság engedélyezése társadalmilag káros (sajnos már felütötte a fejét Európában), az ehhez esetlegesen csatlakozó keresztény-keresztyén egyházi szertartás pedig álságos és morálromboló.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!