A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a szubszidiaritás elve

2013. február 19. 06:35

A szubszidiaritás elve alapján az iskolákat a szülőkből és a pedagógusokból álló iskolai önkormányzatoknak, iskolaszékeknek kellene irányítaniuk állami támogatással.

2013. február 19. 06:35
Heidl György
Katolikus szemmel

Az Intézményfenntartó Központ 2013 január elsejétől közel 2700 iskola és 120 ezer pedagógus életének központi irányító szerve. Az iskolákban felmerülő kérdések megoldását ez a központi szerv hivatott megoldani 198 tankerületi igazgató segítségével. Hol itt a szubszidiaritás? A szubszidiaritás elve alapján az iskolákat a szülőkből és a pedagógusokból álló iskolai önkormányzatoknak, iskolaszékeknek kellene irányítaniuk állami támogatással, hiszen tevékenységükkel a közjót szolgálják. Ehelyett 2012 december végéig az önkormányzatok felügyelték az iskolákat, vagyis a szubszidiaritás korlátozottan érvényesült. A társadalom egy magasabb szervezeti szintje volt jogosult dönteni minden, az alacsonyabb szervezeti szinten felmerülő fontos kérdésben. Ennek következményeképpen az önkormányzatok nevezték ki az iskolaigazgatókat – akár a pedagógusok és az iskolaszékek tiltakozása ellenére is – , és minden, az adott önkormányzatot érintő forráselvonás, gazdálkodási kudarc, adósságcsapda, stb. közvetlenül éreztette hatását az önkormányzati kezelésben lévő iskolák életében. Most az önkormányzatoktól az iskolák az államhoz kerültek, tehát még magasabb szintre. Centralizáltabb rendszert egyetlen állam keretein belül nem lehet kitalálni.

A KDNP által propagált, felállított és vezetett Klebelsberg Intézményfenntartó Központ úgy viszonyul a szubszidiaritás elvéhez, mint a jelenlegi kereszténydemokrata oktatás-, kultúr- és valláspolitika Klebelsberg Kunó miniszter politikai örökségéhez. Tudniillik éppen az ellentéte annak.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GáborGábor
2013. június 12. 09:15
Tiberius, térdre, és szopjál! - mondta Gábor Gábor 2013-ban.
Tiberius Claudius Caesar Augustus German
2013. március 01. 01:38
"Katolikus szemmel" úgy tudom az egyházi iskolákat nem vette át a klikk, a csuhások továbbra is megkapják a pénzüket és szabadon csuháskodhatnak tovább, szóval nem értem mit sír itt ez a csuhás ... Csuhások, térdre imához! - mondta Orbán Viktor 1992-ben.
Csomorkany
2013. február 19. 22:11
Hát, mondjuk ha központi adókból finanszírozzák az iskolákat, akkor a központosítás logikus lépésnek tűnik. Ésszerű volna pl. a tankönyvbiznicet korlátozni: legyen pl. egy töriköny az országnak, ha meg a tanárnak különvéleménye van, mondja el szóban.
lmp-s
2013. február 19. 16:08
A magyar politika már jó ideje a központi hatalom erősítéséről és az esetleges ellensúlyok kiiktatásáról szól. Először lehetetlenné teszik, először anyagilag kivéreztetik az önkormányatokat (helyben maradó szja fokozatos csökkentése, gépjárműadó, illetékek elvonása, központi állami támogatás csökkentése) majd észreveszik, hogy az önkormányzatok nem tudják ellátni a feladataikat és jól megsegítik őket azzal, hogy elveszik az iskolákat. Hát én erre más szót használnék, nem a szudszidiaritást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!