Stratégiai partnerség

2013. február 15. 13:52

A külföldi tőke csak látszólag erőforrás-beáramlás, mert többnyire hitelfelvétel előzi meg, tehát valójában az itt tevékenykedő külföldi tulajdonos nem enyhíti, hanem fokozza az eladósodottságunkat.

2013. február 15. 13:52
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

Napnál világosabb tehát, hogy a Magyarországra beáramló, körülbelül 70 milliárd eurónyi külföldi tőke – ami a magyar gazdaság üzleti szektorában a tőkeállomány felét jelenti – nem vezetett bennünket a jólétbe, vagy, ahogy az ezzel fogalakozó közgazdászok keserűen mondogatják, itt »hozam helyett inkább viszem« és »befektetés helyett inkább kifektetés« zajlik. S ennek az az alapvető oka, hogy a külföldi tőke olyan feltételekkel áramlott be az országba, hogy e feltételek folyamatos komplex újratermelése valójában többe kerül a magyar társadalomnak, mint amennyit erőforrásként itt hagy a külföldi tőke. A külfölditőke-beáramlást szorgalmazó stratégia úgy vélte, hogy az eladósodottságunk okán a hitelek és kamataik fizetésével tőke hagyja el az országot, így a már történelmileg is meglévő tőkehiányunk, tőkeszegénységünk fokozódik, tőkét kell tehát behozni, vagy ahogy fogalmaztak, »ide csalogatni«! Csakhogy az elképzelés mindkét eleme félreértésen alapul. Az egyik, hogy a külföldi tőke csak látszólag erőforrás-beáramlás, mert többnyire hitelfelvétel előzi meg, tehát valójában az itt tevékenykedő külföldi tulajdonos nem enyhíti, hanem fokozza az eladósodottságunkat. Ezzel az erővel a magyar állam is vehetne fel hiteleket, sőt az esetek nagy részében még kedvezőbb feltételekkel is tehetné ezt. Mint ahogy ez az autópálya-építések esetében is kiderült. Ráadásul nagyon nem mindegy az sem, hogy milyen módon akarjuk becsalogatni a külföldi tőkét. Ha alacsony bérekkel és alacsony adókkal tesszük, akkor ezzel éppen a folyamatos leszakadásunkat segítjük elő. Ebben az esetben ugyanis sem az állam, sem a munkavállaló magyar polgár nem kapja meg a tőkétől még annak a fedezetét sem, ami önmaga egyszerű újratermeléséhez lenne szükséges. Vagyis a bejövő tőke még annyi bért és adót sem fizet itt, ami ahhoz kellene, hogy az állam és polgárai előállítsák a tőke itteni működéséhez szükséges anyagi és humántőke feltételeit. És ez egy kritikus ponton túl olyan mértékben szegényíti el a családokat és az államot, hogy a jobban használható munkaerő elhagyja az országot, a mozgásképtelen maradék és a szintén röghöz kötött állam pedig elszegényedik, az ország ökológiai, szociális és kulturális értelemben is egyfajta meddőhányóvá válik. Nos, ennek a vészjósló folyamatnak kellene véget vetni, de sürgősen. Reménykedjünk benne, hogy a multikkal kötött stratégiai megállapodások éppen ezt a célt szolgálják majd.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Yuing
2013. február 16. 05:04
Ez a faszi egy ökör !
békalepcse
2013. február 16. 00:00
Lacikám! Ezekkel a kommentelőkkel az elemi matek is képtelenül magas mérce megértésileg. Miből gondolod, ebből bármit is képesek megérteni? Ezekkel sültparaszt módjára lehet kommunikálni. Első példa: A szomszéd áttolja a roncs autóját az udvarodba, mert nála már nem fér és Te bármikor ülhetsz benne, az neked öröm, kéjutazás? Második példa: Ha ezek után folyamatosan Téged okol, mert továbbra sem üzemképes a verda és bizonyíthatóan nem okoztad a problémát, az kielégít, boldoggá tesz? Ha nemmel válaszoltál mindkét kérdésre, nagyon hülye vagy. Normális ember nem hagyna betolni az udvarába semmit, ami nem az övé! Kérdés. Titkos szerződések tömkelegével megspékelve, van-e még saját udvarunk, vagy tényleges forradalommal kell visszafoglalnunk?
Ászok
2013. február 15. 20:45
Ez aztán igazán egy unortodox gazdasági felfogás ami teljesen szemben megy mindazzal ami miatt végigéltük a rendszerváltást és a már 3x7 szűk esztendőt. Európa gazdagabb fele attól él jobban, hogy azon multi vállalatok amelyek ellen itt uszítanak ott tevékenykednek és járulnak hozzá azon országok fejlődéséhez. Ezen cégek nálunk a magyar jogszabályok, adótörvények alapján dolgoznak. Ha ez a tevékenység nem gyümölcsöző az ország javára annak mi magunk vagyunk az okai hisz az általunk felállított követelményeknek kötelesek megfelelni. Nemzetiségi hovatartozása pedig a szabályrendszer univerzalitása miatt teljességgel érdektelen.Innentől kezdve a külföldi befektetők elleni uszítás,gyűlölködés agyament hangulatkeltés amely a célközönség dezinformációjával csak a rövidtávű politikai haszonszerzést szolgálja. Ezen véleményformálók már rövid távon is óriási kárt okoznak nekünk és különösen azoknak akinek ezen "idiótabiztos üzeneteket" szánják.
gross
2013. február 15. 19:54
Bogár valóban klasszikus marxista kategóriákat használ írásaiban és interjúiban - a tőke és munka ellentéte, munkaerő újratermelése, bővített újratermelés stb. - ő ezt tanulta anno. Andor Lászlóval valószínűleg jobban megértik egymást, mint monduk Varga Mihállyal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!