India: a tanulás jelenthet kiutat

2013. január 25. 08:20

Soha nem estünk kétségbe, hogy mi keresztények vagyunk, és más vallású emberek vesznek minket körül. Interjú.

2013. január 25. 08:20
Salagala Rajesh
Magyar Kurír

Beszélt közös ünneplésről. Fontosak az ünnepek Indiában?

A vallásnak, és így a vallási ünnepeknek központi szerepe van akár a hinduk, akár a keresztények életében. Fontosak az ünnepek, az emberek nagyon igyekeznek megtartani. Ugyanazok a katolikus ünnepeink Indiában, mint itt Magyarországon. Látok azonban abban különbséget, amilyen jelentőséget tulajdonítunk az ünnepeknek. Mi komolyabban vesszük, az élet középpontjának tartjuk a hitbeli életet. Ha a külsőt nézzük, ugyanazt látjuk. De amilyen lelkülettel azt az ünnepet megközelítjük, amilyen fontossággal meg akarjuk ünnepelni, abban van különbség.

Véleménye szerint mi segít lebontani a kasztrendszer örökségét és a szélsőséges vallási megnyilvánulásokat?

A kasztrendszer öröksége még él az emberek fejében, főként ott, ahol alig járnak iskolába, ahol tudatlanság van. Azért ragaszkodnak a kasztrendszerhez, mert abból lehet valamilyen előnyt szerezni. Ahol a többség tudatlan, a tanult emberek azt állítva, hogy magasabb kaszthoz tartoznak, ki tudják használni őket. Meggyőződésem, hogy a tanulás, nevelés segít abban, hogy lebontsuk gondolkodásunkban a korlátokat. Fontos tanulni, így tudjuk kibontakoztatni magunkat, de nem az a cél, hogy tanult legyek és kész. A tanulásra azért van szükségem, mert így tudom kibontakoztatni magam a másik szolgálatában. Sajnálom, hogy leginkább az együttélés nehézségeiről szól a legtöbb tájékoztatás, ami eljut ide, Magyarországra. Én azt éltem meg, hogy sok nagyon szép dolog is van. Mély barátságom egykori tanáraimmal, diáktársaimmal életre szóló kötelékként megmaradnak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottapont
2013. január 26. 16:25
A cikkben szereplő indiai ugyan, de katolikus keresztény, semmi köze a somogyi buddhistákhoz.
Fakutya tizedes
2013. január 26. 01:37
Jó helyre ment: kurvanagy itt a tolongás. Csak azt tudnám, minek kell idehozni cigányország izléstelen idiotizmusát, miért volt ez fontos a böszmééknek és ki adott hatalmas földet nekik Somogyban.
acido domingo
2013. január 26. 01:37
Az utóbbi 10-15 évben befolyásos politikacsinálóból unalmas, harmadosztályú celebbé vált FT. A hangos tiltakozás csak ráirányítja a figyelmet, aminek ő nyilván örül, mert egyébként egyre kevesebb része van benne.
acido domingo
2013. január 26. 01:37
Bocs, az előző hozzászólás rossz helyre ment.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!