Ilyen jutott

2012. december 04. 07:51

Az országot ismerjük. Most már azt a tömegtüntetést is, amelyet a Hit Gyülekezete szervez. Ez egy pontosan megkoreografált, a spontaneitásnak, az őszinte érzelmeknek semmiféle teret nem hagyó műtermék volt.

2012. december 04. 07:51
Mihancsik Zsófia
Galamus

„Ilyen ország, ilyen tömegtüntetés.

Az országot ismerjük. Most már azt a tömegtüntetést is, amelyet a Hit Gyülekezete szervez.

Szegő Anna olvasónk a helyszínen is érzékelte azt, ami a tévéközvetítésből üvöltött. Hogy ez egy pontosan megkoreografált, a spontaneitásnak, az őszinte érzelmeknek – dühnek, felháborodásnak, tetszésnek, lelkesedésnek, szóval mindannak, ami egy tömegtüntetést éltet – semmiféle teret nem hagyó műtermék volt, nyilván a Hit Gyülekezete nagyobb dicsőségére és politikai érdekeinek megfelelően.

Láthatóan kivezényelt és központilag vezérelt tapsolók és tetszésnyilvánítók – mintha mindegyikük fülében ott lett volna a titkos fülhallgató, amelyen megkapják az utasítást, mikor kell és hogyan tetszést nyilvánítani vagy éppen a Jobbiknak »oszolj«-t kiáltani –, egy Fidesz-nagygyűlést megszégyenítő mennyiségben nemzeti zászlócskák, gépies egyhangúsággal és szünet nélkül lengetve, a kamerák látóterében hangsúlyosan fiatal emberek (kivéve Hegedűs Zsuzsa Orbán-tanácsadót), a megfelelő pillanatban dobpergés, és a rengeteg, náciellenes jelszavakkal teli tábla mellett egy, csak egyetlenegy név az egyik táblán, Rogán Antalé (»Respect Rogán!«).

Sohasem láttam még ilyet. (Azaz láttam, a régi május elsejékről készült híradófelvételeken.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jézus Joe
2014. augusztus 08. 00:54
Igen, köszönöm.
jaszabo
2012. december 16. 17:51
Egyetértek a cikk írójával! Vessetek meg, de én az ATV-n végignéztem (feleségemet kértem, szíjazzon le a fotelhez, nehogy összetörjem a TV-t) az eseményt, mert fontosnak tartom, hogy egy politikai eseményről ne a feldolgozott (értsd félreértelmezett) anyagok alapján alakítsak ki véleményt. Valójában néha nem tudtam eldönteni, hogy egy diliház kertjében elhelyezett rejtett kamerás felvételt látok e, vagy visszatértek a "régi szép" komcsi idők, amikor kötelező volt felvonulni, boldognak látszani, és éltetni a "megbonthatatlan Szovjet - Magyar barátság"-ot. Én büszke vagyok a Magyarságomra, és arra az Isten adta észjárásra, amivel ez a Nemzet rendelkezik, de az esemény kapcsán (is, és még számtalan alkalommal) igazából nem tudom megérteni, hogy miként veszítettük el ezt a híres okosságunkat. Hogyan lehet ennyi embert megvezetni, elérni, hogy ne értse meg a szavak igazi jelentését, és ne tudjon olvasni a tettekből? Arról nem is szólva, hogy ehhez a performance-hoz a fidesz is asszisztált. Nekem már csak semlyén-csaló-álkeresztény-zsolt hiányzott a színpadról. Szomorú végjáték ez. Berángatnak bennünket a gyűlölködés csataterére, és a "rendező" kívülről gyönyörködik a művében, a marionett-show-ban, amint mi az ő akarata szerint szépen egymásnak feszülünk, és közben mindkét oldal őszintén hiszi, hogy azt kell tennie, amit tesz. És persze ennek eléréséhez kell egy ATV, egy heti hetes, stb.... Nincs konklúzió, csak kérdőjelek, és sajnálkozás. :-((((
Zokni
2012. december 16. 17:50
Nem értem ezt a cikket. Engem hívtak a tüntetésre, és nem tudtam, hogy hitgyülisek szervezik, pedig aki hívott, az maga is tag. Ellenérzéseim nem voltak csak a zsidózóval szemben. A tüntetésre nem mentem el, mert nem értem volna oda egyéb elfoglaltságaim miatt. A beszédeket halottam, de a hites szervezést a tévében nem érzékeltem, és nem is érdekelt. Annyit megállapítottam, hogy az Mszp képviselője használta ki a legjobban a gyűlés adta politikai lehetőségeket. A Fideszes figura jól beszélt, a küldetésének megfelelt az egyszerű állásfoglalás is. Most akkor mi a gond? Azon a tüntetésen ne vegyél részt, melyet olyan szervez, akit nem kedvelsz? Irigylem Önt, hogy ennyire válogatós lehet.
Julismama2
2012. december 16. 17:49
Javítson ki valaki, ha rosszul tudom: a tiltakozást a bal kezdeményezte (már nem emlékszem melyik négy betűs, vagy három vagy ki tudja), most galamusi fanyalog, hogy a Hit gyüli így meg úgy, meg különben is. Kérdezem én: ha a Hit gyüli nem aktív a szervezésben, hányan lettek volna a Kossuth téren? Mondjuk hány balos volt ott? (Szerintük a Hit gyüli Orbán szekerét tolja). Megválaszolná ezt nekem valaki?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!