Európa felelőssége

2012. december 04. 08:57

Nem szabad összekevernünk a nyílt keresztényüldözést a lappangó keresztényüldözéssel vagy másképpen mondva a keresztény értékek megkérdőjelezésével.

2012. december 04. 08:57
Lukácsi Katalin
Kerdem

„Az IKSZ nem régiben hívta életre a ProChristie honlapot, amelynek célja az, hogy javítsa a keresztény közösségek élethelyzetét szerte a világon. II. János Pál pápa jelmondatát követve a szeretet civilizációját és az élet kultúráját kívánja építeni. Célja párbeszédet folytatni a másvallásúakkal, hogy velük közösen kereshessük a békés együttélés kereteit. Szolidaritást és közösséget vállalni az üldözöttekkel, hogy ne csak szóval, hanem tettel és igazsággal szeressük a szenvedőket. Végül de nem utolsó sorban a ProChristienek célja az is, hogy rendszeres tájékoztatást nyújtson az üldöztetésekről, a keresztény közösséget ért minden sérelemről. Ennek érdekében jött létre pár hete a szervezet honlapja, és ennek köszönhetően szervezték meg a Keresztényüldözések a XXI. században című konferenciát.

A rendezvény mindenképpen elérte azt a célját, hogy felkeltette a figyelmet a keresztényüldözések tényére, ami napi valóság. A cikkem írása közben valahol a világon keresztény hite miatt 22 ember adja az életét (naponta 270), az elmúlt tíz évben egy millióan, és százszor ennyien szenvednek üldözést. Bár a számok citálása önmagában lelketlen információ, mégis fontos szembesülnünk ezekkel az ijesztő statisztikai adatokkal. (...)

Mindkét előadó, aki a kormányt képviselve szólalt föl (Hölvényi György és Rétvári Bence), egy különbségtételt emelt ki ezzel kapcsolatban, amely a konferencia egyik legnagyobb tanulsága volt a számomra. Nem szabad összekevernünk a nyílt keresztényüldözést a lappangó keresztényüldözéssel vagy másképpen mondva a keresztény értékek megkérdőjelezésével. Önkritikusan azzal is érvelhetünk, hogy nem emelhetjük társadalmi vitáinkban szerzett sérelmeinket az emberéletet követelő szenvedések szintjére.  A fellépésünk nem lehet ugyanaz. Más helyzetben másra van igény. Nagyon megfogott Hölvényi György államtitkár úr megjegyzése, hogy Európára azért nem tekinthetünk keresztényüldözőként (bár egyre gyakrabban foghat el minket ez a kísértés pl. a brüsszeli télfa vagy a genderegyenlőségi bizottság javaslata miatt, mert Európa mi vagyunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemhivo
2012. december 08. 19:27
....."a lappangó keresztényüldözéssel vagy másképpen mondva a keresztény értékek megkérdőjelezésével. ".. ...Más szóval, ..mindazok akik a "keresztény értékeket megkérdőjelezik"...vagyis tul.képpen a magyar lakosság zöme.. ...azok egyszersmind "üldözik a keresztényeket"??? ...magatoknál vagytok???
Nemhivo
2012. december 08. 17:42
...gyulám! ...azért is jár a "pofon"..ha v.ki úgymond "megkérdőjelezi a keresztény értékeket"? ...csak mert akkor nagy verekedést kezdenek itt a "szegény üldözöttek"...((
kgyula
2012. december 08. 17:34
A keresztény értékek megkérdőjelezését "lappangó keresztényüldözés"-nek nevezni két okból is butaság. Először is nem lappangó, mert a keresztény értékek nyílt megkérdőjelezésével mai világban lépten-nyomon találkozni. Másodszor üldözésként megélni azt, hogy a keresztény értékrend nem domináns, más nézetek konkurálnak vele, azt a gondolkodást feltételezi, hogy ennek nem volna szabad így lennie. De akkor mit is kéne tenni a más nézetek képviselőivel? Üldözni őket? Arról már nem is szólok, hogy nem is tudom, mit kéne érteni "keresztény értékeken". Mert egységes keresztény kultúra nem létezik. Egészen más kultúra épült az ortodoxiára, a római keresztyénségre, és megint más a protestantizmusra. Egy római katolikus számára pl. szentek olyan dolgok is, ami egy protestáns számára nem. Vajon ha nem tartom szentnek a katolikusok által "Szent Koronának" nevezett koronázási ékszert, "keresztény" értékeket sértek? Mert szerintem meg az sért ilyeneket, aki profán dolgokat, tárgyakat bálványoz.
brabant89
2012. december 08. 14:54
Azért sokakat meglephet, hogy akkor, amikor Európában egyre vallástalanabbak az emberek, vannak olyan országok, ahol durva keresztényüldözés folyik. Ilyenek a fanatikus iszlám országok (próbáljon meg egy muszlim kikeresztelkedni a Jobbik szívének oly kedves Iránban), illetve Kína, Észak-Korea, esetleg még más vallási fundamentalista országok. Persze nem arról van szó, hogy a keresztényeket Jézus miatt üldöznék, hanem arról, hogy a világ korábban keresztény része (Európa, Amerika) sokkal toleránsabbá vált, míg máshol mág mindig erős a vallási intolerancia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!