Levél a „Keresztényüldözés a XXI. században” konferenciára

2012. december 04. 09:01

Isten uralma azokban lesz nyilvánvalóvá, akik az üldözések közepette is felemelik tekintetüket, és nem szűnnek meg észrevenni a rászorulót, lelki és fizikai ínségét enyhíteni még azoknak is, akik őket üldözik.

2012. december 04. 09:01
Kálmán Peregrin
ProChristie

„Ha most, a 21. század hajnalán tekintetünket végighordozzuk a világ sorsának alakulásán, jól látjuk Kairótól Törökországig, Brüsszeltől New Yorkig a hitük miatt meghurcolt keresztények csapatát, akiket egyik helyen a fizikai terror, másutt az adminisztratív felszámolás, vagy pedig épp’ a toleranciának nevezett relativizmus diktatúrája szorít sarokba.

Azt kívánom önöknek, hogy ez a konferencia adjon erőt a hazugság erőinek néven nevezésére, de ne álljanak meg itt, hanem, hallják meg Jézus szavát: »Mikor pedig ezek elkezdődnek, húzzátok ki magatokat és emeljétek fel a fejeteket, mert közel van a ti megváltástok.« (Lk, 21, 27-28) Mert mit is üzennek ezek a sorok? Azt, hogy Isten uralma azokban lesz nyilvánvalóvá, akik az üldözések közepette is felemelik tekintetüket, és nem szűnnek meg észrevenni a rászorulót, lelki és fizikai ínségét enyhíteni még azoknak is, akik őket üldözik. A terrort így alakítja a szeretet eseményévé az önfeláldozás, miként ezt Krisztus kereszthalálában mindennél jobban látjuk! 1925-ben XI. Piusz pápa a katolikus egyházban kötelező ünneppé tette Krisztus Király vasárnapját. 11 évvel később pedig, amikor 1936-ban, a spanyol egyházüldöző háború idején a keresztényeket falhoz állították, ők sorra így kiáltottak kivégzésük előtt: Éljen Krisztus Király!

Egy konferencia mindig figyelemfelhívó esemény, egyfajta demonstráció, miként ilyen egy-egy ünnep is. Segítse önöket a spanyol és a magyar vértanúk példája, hogy az elhangzó információk performációvá legyenek életükben, vagyis utat mutassanak akkor, amikor Valakiért, valakikért vagy valamiért ki kell állniuk!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
acido domingo
2012. december 09. 20:57
'a katolikusok már kaptak egy esélyt a történelemtől. azt hívják a történelemben sötét középkornak. kivégzések, kínzások, megégetések, tudósok üldözése, erőszakos térítés' Miután rendszeresen írsz 'sötét középkorról', szeretném megkérdezni, hogy mi a véleményed arról, hogy a modern természettudomány pont keresztény talajon fejlődött ki? És mihez viszonyítva 'sötét' a középkor? Honnan tudod, hogy milyen lett volna a középkor az Egyház nélkül?
Zokni
2012. december 09. 20:56
Na, Szerző, a "relativizmus diktatúrája" - ezt jól megaszondta. Most akkor az "abszolutizmus diktatúrája" lenne a jobb? S mi, másképp hívők, és nem hívők csak kapkodjuk a fejünket, hogy most éppen melyik "abszolút lény" lesz a nyerő? Nekem mindegy. Csak az autodafékat, meg a Szent Akármi éjeket mellőzzék. Maradjanak meg a konferencia-termek a nehézsúlyú teológiai konfliktusok színtereként. De Isten ments, az ítélőszékek ne. De a templomok se.
bohocugyi allamtitkar
2012. december 09. 20:56
jo hogy emlited paskai elvtarsat. milyen jo hogy en nem nyeretlen 2 eves vagyok aki mar nem lathatta eloben a tvben amint paskai elvtars ujevkor egyutt pezsgozik kadar elvtarssal.
Thasaidon
2012. december 09. 20:56
Nem nevezném keresztényüldözésnek. Ha magában/erre kijelölt magánterületen sem imádkozhatna az ápolónő, az az lenne, de erről szó nincs. A példa, amit említettél, ettől függetlenül sötét baromság, az eszetlen toleranciapánik eklatáns összefröccsintése a legkétségbeejtőbb emberi hülyeséggel, ebben egyetértünk. De a keresztényüldözés kifejezéstől tartózkodnék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!