Áttörést az átláthatóságban

2012. december 07. 16:54

Vennünk kell egy nagy levegőt, és azt mondani: minden állami szerződés érvényességének feltétele legyen a nyilvánosságra hozatal.

2012. december 07. 16:54
Haza és Haladás
Haza és Haladás

„Az egyik fő probléma, hogy a közzététel elmulasztásának nincs szankciója: a gazdasági társaságok ilyen-olyan indokokkal jellemzően nem is teszik közzé a megkívánt adatokat. A másik gond, hogy a közzétett adatok után vadászni kell: minden szerv a saját honlapján tehet eleget közzétételi kötelezettségének, ahol nem egy esetben eldugva, nem naprakészen vagy az archív adatokat törölve teszik fel a szerződések adatait. A harmadik probléma az, hogy az adatok nem kereshetőek: lényegében nem ismerhető meg, hogy X vagy Y Kft. összesen az állami szervekkel mekkora összegű és milyen szerződéseket kötött. A negyedik nehézség abban mutatkozik, hogy a szerződések legfontosabb adataiból egy sor kérdésre, így különösen a szerződés pontos tárgyára vagy feltételeire nem derül fény, márpedig ahhoz, hogy a szerződéses érték megalapozottságáról a közvélemény meggyőződhessen, elengedhetetlen a kontraktus részletes ismerete.

Mind a négy problémára megoldást jelent, ha a tág értelemben vett állami szerződéseket teljes terjedelemben egy központi honlapon, a szerződő felek szerint kereshető módon közzé kell tenni. A közzététel megtörténtét a szerződés polgári jogi érvényességi feltételének kell minősíteni, így a megismerhetőség teljesítése nélkül jogszerűen nem teljesíthető kifizetés a szerződő félnek. Ennek a kötelezettségnek a magyar államot, a helyi önkormányzatokat és társulásokat, a költségvetési szerveket, valamint a többségi állami vagy önkormányzati befolyás alatt álló gazdasági társaságokat egyaránt terhelnie kell. A teljesítéshez – az informatikai feltételek kiépítése után – egy szkenneren és internet-kapcsolaton kívül nincs is szükség másra, így a gyakorlatban is működőképes lehet ez a kiterjesztett közzétételi rendszer.

Vannak persze olyan információk, amelyek közzététele károkat okozna az országnak. Ha a Magyar Villamos Művek egyik erőmű-fejlesztésére kötött szerződésének mellékletében műszaki innovációk szerepelnek, a fejlesztő nyilván nem akarja azokat közkinccsé tenni, inkább nem is fog szerződést kötni az állammal. De elképzelhető az is, hogy egy köztulajdonban álló cég a versenypiacon működik, ezért hátrányt jelent a számára, ha a magántulajdonban álló versenytársaitól eltérően az árazását teljesen átláthatóvá kell tennie. Nagyon szűk körben ezért lehetőséget kell adni arra, hogy az üzleti titokra hivatkozva egyes szerződési részeket a közzétevő kitakarhasson, de ehhez komoly eljárási garanciákat kell társítani, mert nap mint nap láthatjuk, hogy az érintett cégek miként próbálják a fiktív üzleti titkok mögé bújva eltitkolni a nyilvánosság elől a kezelésükben levő közérdekű adatokat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sóhivatalnok
2012. december 08. 09:19
Svédországban így van. Norvégiában így van. Finnországban így van. (A magyar újságírók svéd kollégáiktól kapják a legtöbb infót Gripen-ügyben, mert ott hozzá lehet férni a papírokhoz.) Szóval azt nem lehet állítani, hogy nem működik, vagy hogy veszélyeztetné az állam működését.
ciseaux
2012. december 07. 19:56
A Deloitte-os Oszkó-Simor titkos milliókért auditálta a Malévet, Oszkó persze erre nem emlékszik, mert a Wizz Air-nél diri...Egyetlen kormány nem titkosított annyi ügyet, mint a Gyurcsány-Bajnai! Az Öszödi rém elmesélte a röhögő szociknak, jobb is, ha nem tudnak mindenről, mert kettéállna a fülük! A 2008-as IMF hitelről még a Parlament sem tudott, maga a hitel-szerződés kisbetűs részeiről nem is beszélve! Valaki tudott a Budapest-Airport eladásáról, a záradékairól? A MOL gázágazatának eladásáról, Londonban? Gordonka Haza és halad ezerrel, de az is titok, melyik az ő hazája, és az ő szótárában, az ő nyelvükön, mit jelent a haladás szó?
Potymog
2012. december 07. 19:23
Ötödik probléma: ha kiderül, hogy valakik a közvagyont nem korrekt módon fosztogatták, nem következik számonkérés. Hatodik probléma: ha véletlenül mégis lesz bírósági ügy, nem lesz bizonyíték Hetedik probléma: ha bizonyítottá válik a lopás, sikkasztás, mulasztás stb, akkor nem következik olyan ítélet, ami visszatartó erejű és megfelelően kárpótló Nyolcadik probléma: a jogrendszerünk nem is alkalmas a közvagyon fosztogatóinak megfogására Kilencedik probléma: kicsi az ország, sok az ismerős és a rokon Tizedik probléma: az emberek gyarlók
drkovax
2012. december 07. 19:21
MALÉV. Amiről Oszkó állítólag nem tudta, hogy viszontgaranciával terhelten veszi vissza ... Soroljam még, amit nyilvánosságra hozhatott volna amikor ME volt ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!