Ennyi

2012. december 17. 17:20

Azt miért nem lehet, hogy mások bűnének megítélését végre ráhagyjuk az Igazságosan Ítélőre, mi pedig elfogadjuk egymást, ahogy ő is elfogadott minket?

2012. december 17. 17:20
Dr. Görgey Etelka
Református.hu

Ezután újra eszembe jutott Sípos Ete Álmos cikke, és még igazságtalanabbnak találtam. Hogy elmondjam, miért, hadd térjek vissza az előbb alkalmazott Énekek éneke – Korintusi levél párhuzamhoz.

Nyilvánvaló, hogy a Korintusi levél konkrétan, sőt, definitív módon beszél Krisztus és az egyház viszonyáról – ahogy az is, hogy az Énekek énekének az is nagy küzdelmébe került, hogy bevegyék a kánonba, mert sok tanító úgy vélte, hogy túl sok magyarázatra van szükség ahhoz, hogy ezt a viszonyt belelássuk. És – horribile dictu! – még ezek után is igencsak valószínű, hogy az Énekek éneke még allegorikusan magyarázva sem elég »hitvallásszerű«, és egészen bizonyosan nem »komoly református«.

Nem az, mert nem is akar az lenni. Nem az Énekek éneke a »teljes írás«, ahogy A fiú sem a református egyház kinyilatkoztatásainak összessége. De lehet egy jel, ami elindít valamerre. Egy nyíl. Vagy talán egy kérdőjel – az eddigi életem mögé.

És itt visszatérhetek a levelem elejére: én ezt a kérdőjelet hiányolom a legjobban az egyházi emberekből. Az önmagam igazsága, a teológiai látásom helyessége mögé helyezett kérdőjelet. Itt mindenki mögött felkiáltójel van, amelyek aztán kiabálós harcra feszülnek egymás ellen.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
acido domingo
2012. december 23. 01:09
'Egy amerikai lobogó a szabadságot és az emberi jogok tiszteletét jelképezi, a mi (kelet) zászlóink meg a kicsinyes gyűlölködéseinket.' Ez azért nem ennyire egyszerű. Az amerikai nacionalizmus is elég ostoba és veszélyes tud lenni. Egyik forrása éppen a protestantizmus, ami ott nem egyszer messiási küldetéstudattal párosul. Úgy gondolták, hogy Amerikának kell vezetmi a világot a végső béke felé. Az iraki és afganisztáni 'demokráciaexport' ennek csak kései és enyhén szekularizált változata.
kgyula
2012. december 22. 19:06
Nemcsak a reformátusok között vannak ilyenek. Az ortodoxiában - ahol autokefál egyházak vannak - is jelen van, no meg a pápisták között is, pedig ott a római központú internacionálé. Szándékosan nem említem azokat a tökkelütötteket, akik az Újszövetséget az ősmagyar vallással akarják keresztezni, mert őket nem is lehet keresztyénnek tekinteni. eresztyének.
kgyula
2012. december 20. 13:13
Ezzel teljes mértékben egyet lehet érteni. Amúgy semmi köze ehhez az íráshoz, sem a filmhez.
acido domingo
2012. december 19. 13:40
Kösz!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!