Népszámlálások(k)

2012. december 04. 20:53

Karácsony felé közeledve nem szokatlan népszámlálást emlegetni. Az egész karácsonyi történet keretét, színhelyét határozza meg a császártól jött rendelet a nép összeírására.

2012. december 04. 20:53
Bölcsföldi András
Reposzt.hu

Most egy újabb népszámlás történt. Még nincsenek meg a pontos adatok, de valószínűleg vesztett valamit az egyházunk. Ha vesztett. De az is lehet, hogy nyertünk, hiszen most kevesebb emberről derül ki, hogy igazán nem tartozik hozzánk. Most egy új lehetőséget kapunk. Mennyire élünk vele? A zsinat megemlítette, hogy számít most már szakemberek tudományosabb, elemező munkájára. Ez jó hír. A jövőkép bizottság nem említette ezt a hírek szerint. Lehet, hogy így járunk jól.

Félreértés ne essék: fontos dolog a népszámlás, reális tükröt tart elénk, kell hogy foglalkozzunk ezzel, de amíg semmiféle következtetést, stratégiát, missziót (hogynemondjam: munkát) nem teszünk mellé, addig nagy következtetést ne vonjunk le belőle. Vagy ha vonunk, akkor piruljon orcánk, mert milyen pásztor az, aki százezres nagyságban nem tud elkóborolt báránykáiról? Erről is ír a Biblia, de most nem idézem fel. Jövőképünkbe beleférhet a népszámlálás, s annak adatai is. De ez vagy tévútra vezet minket, mint egykor Dávidot is, vagy felbuzdít bennünket arra, hogy kezdjünk vele valamit, s most már ne csak a szavak szintjén!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2012. december 08. 13:37
Kedves András! Az Ön népszámlálásról írott megjegyzéseinek csak az a szerencséje, hogy nem a Mandiner főoldalán jelent meg, így a történelmi egyházakkal szembeni gyűlölködést -eddigg- csak egy fő tudta megjeleníteni. Ha ez a főoldalon jelent volna meg, már olvashatott volna soksok bűnről-pedofilia, szószékről politizálás,részrehajlás és az egyházak pénzéhsége. Az egyházakkal szemebeni acsarkkodók egyébként semmilyen kapcsolatban nem állnak egyetlen egyházzal sem, csak ez számukra ma igen bátor cselekedett, mondhatnám p.c. Természetese ahhoz a Bibliai népszámláláshoz, ami Betlehemhez vezetett, nem találnak fogózkodótt! Áldás- Békesség!
Zokni
2012. december 07. 16:23
Öregfiú! Miután én vagyok az az egyetlen, aki szóba jöhet, ugyan írja már meg, hogy milyen alapon próbálja rám fogni, hogy gyűlölködnék? Ön képtelen, nem viszontválaszra, hanem inkább ellenérzésre ingerlő reakciókat látni a kifogásaimban? De miért? Mert a kereszténység ugyan a gyűlöletet megbocsájtja, mert "nem tudja szegény, hogy mit beszél...", de a bírálattal nem tud mit kezdeni, mert az érvelés idegen számára? Ráadásul ez az álnaiv szöveg, hogy "pedofília, szószékről politizálás, részrehajlás és az egyházak pénzéhsége" olyanok részéről, akik "nem állnak kapcsolatban egyetlen egyházzal sem"..., mintha csak azért "acsarkodnának", mert nem láthatják az őszinte jó szándékot az egyházakban... Pedig ehhez "csak" annyit kéne tenniük, hogy lemondanak a hatalom befolyásolásáról, hogy kilépnek a világpolitikából, amire a Vatikán egyáltalán hivatott, hogy visszaveszik a keresztény szót a politikai pártoktól, hogy nem vesznek részt világi üzletekben, hogy nem kérnek pénzt a közösségektől, csak a magánszemélyektől, hogy világi oktatásban nem vesznek részt, mert idegen a hit és a ráció. Amíg ezt nem teszik meg, addig bizony szembe kell nézniük a leleplezésekkel az álszentkedéseikről, a megcsalásaikról, a megrontásaikról, a meggazdagodásukról, a meghazudtolásaikról, a megátalkodottságaikról, - minden bűnükről az emberek előtt IS.
Zokni
2012. december 05. 20:31
Nem barátom, Ön nem tud valamiről: "utóbb sikeres vívmányként" bevezették a népszámlálási adatok közé a vallást is. S ennek nem az volt a célja, hogy szegény ateistákat froclizzák, hanem az, amiről Szerző beszél. Az EGYHÁZ térítési politikájáról. És főleg a "nagy" egyházakéról. Meg hogy hosszútávon a létjogosultságukhoz, valamint az állami támogatásuk létjogosultságához is szerezhessenek adatokat. Meg hogy kiprovokálják például belőlem a vallás- és lelkiismereti szabadság korlátozása miatti felháborodást, amit Ön, és Önök nem egyszerűen a befolyásuk szűküléseként értelmeznek, hanem lám-lám gyűlöletként Isten és az Isten-hívőkkel szemben. (Mert a mártíromság hagyományos egyházi szerep, persze...) Pedig csak a politikusokat utálom, akik ilyen ócska eszközökkel szerzik meg a hívő társadalom szimpátiáját.
kgyula
2012. december 05. 20:31
Nem rólad szól, úgy hogy felesleges háborognod. Még azt gondolhatja bárki, hogy azok közé az ateisták közé tartozol, akik merő gyűlöletből szemétkednek azokkal, akik nem ateisták. Holott erről nyilvánvalóan szó sincs... :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!