Kultúrkampf 3.

2012. december 20. 07:32

A mi elcseszett vagy nem elcseszett életünk, múltunk, történelmünk, áhítatunk, szakralitásunk és Margit hidunk a miénk, és éppen Ascher Tamás ellenére az.

2012. december 20. 07:32
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Hírlap

„Ascher Tamást hallgatom a Klubrádióban. A műsorvezető, Szénási Sándor megágyaz a hangulatnak, amikor az »udvari kultúráról« kérdezi Aschert. Ascher válaszol: az udvari kultúra a giccs. És az áhítat, a szakralitás, eh, vacakság! – mondja. Majd így folytatja: nézzék meg a felújított Margit hidat, édeskés, giccses és túldíszített.

Nézem a felújított Margit hidat. Éppen, mióta felújították. A felújítás amúgy esetünkben azt jelenti, hogy visszaállították eredeti állapotában. Ascher szerint az áhítat és a szakralitás giccs, az eredeti Margit híd pedig édeskés és szintúgy giccses. Amiből következik, hogy éppen ilyen a Parlament, a vár, a Mátyás templom, a Halászbástya, a Bazilika, a kisföldalatti, a Hősök tere – mindaz, amiért a turisták idejönnek, s mindaz, ami nekünk tetszik. Édeskés és giccses és áhítatos és szakrális a múltunk, a történelmünk, az egész elcseszett életünk. Onnan nézvést, ahonnét Ascher nézi, nyilván az. Még csak a nézőpont legitimitását sem vonom kétségbe. Csak szeretném leszögezni, hogy mindez semmilyen konzekvenciával nem jár ránk nézve. Még egyszerűbben fogalmazva: a mi elcseszett vagy nem elcseszett életünk, múltunk, történelmünk, áhítatunk, szakralitásunk és Margit hidunk a miénk, és éppen Ascher ellenére az. Ettől szép ez az egész, ettől kultúrkampf a kultúrkampf.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brabant89
2012. december 20. 13:33
"Még csak a nézőpont legitimitását sem vonom kétségbe. Csak szeretném leszögezni, hogy mindez semmilyen konzekvenciával nem jár ránk nézve. Még egyszerűbben fogalmazva: a mi elcseszett vagy nem elcseszett életünk, múltunk, történelmünk, áhítatunk, szakralitásunk és Margit hidunk a miénk, és éppen Ascher ellenére az." A cikkből csupán egy dolog nem derül ki, mégpedig az, hogy ki az a "mi". Ki az a "mi", akinek élete, múltja, történelme, áhítata, szakralitása, Margit-hídja nem múltja, történelme, áhítata, szakralitása és Margit-hídja Ascher Tamásnak (és a magafajtájúaknak). Bayer nem mondja ki, de azért érthető. A "mi" az a jobboldal, a most éppen Orbán Viktor mögött álló jobboldal. Ők a magyarok, az igaz magyarok. Aki nem áll Orbán Viktor mögött, az nem igaz magyar. Bayer még mindig itt tart? Ez volt Csurkának és a 90-es évek eleji szélsőjobbnak egyik súlyos bűne, amelytől sajnos a kevésbé szélső jobboldal sem mentes, a magyarság, a nemzet kisajátítása. Egyébiránt a neogótikát, a historizáló stílust én sem szeretem, nekem nem tetszik a Parlament, a Halászbástya, a Mátyás-templom belső díszítése, és különösebben a Hősök tere sem. A Bazilika belül nagyon szép, kívülről talán nem annyira, bár valamennyire hamis a XIX. század második felében épített olasz reneszánsz stílusú épület. Ennek ellenére Adyval vallom: "S az álmosaknak, piszkosaknak, Korcsoknak és cifrálkodóknak, Félig-élőknek, habzó szájúaknak, Magyarkodóknak, köd-evőknek, Svábokból jött magyaroknak Én nem vagyok magyar?"
dobzselaci
2012. december 20. 11:07
Szegény, szegény 5-ös számú lámpavas-várományos. Kuttúra, he? Ilyen esik ki az arcod ánuszrózsájából? Hozzád képest egy vödör szén atomvillanás.
6qwasyx
2012. december 20. 10:45
DopeMan nyerte az első „Bayer Zsolt” szavalóversenyt!
marko11
2012. december 20. 10:44
„... eltűnnek a közös értékek és normák... Jobban bánnak a rossz tanulóval, mint a jóval... A bűnözőt gondoskodás veszi körül, az áldozat gyanússá válik, a nagy teljesítményeket nem méltányolják, a középszerűséget megjutalmazzák. Az erény és a bűn, a...helyes vagy helytelen cselekedet fogalmai megszűnnek létezni, mert nincs mihez viszonyítani őket... A liberalizmus, amely úgy lépett színre az újkor hajnalán, mint amelyben minden eszme felvirágzik majd, hervadt rózsává vált, és kirekesztő rendszert képvisel.” (Molnár Tamás)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!