Kultúrkampf

2012. december 18. 07:33

Alföldi Róbert nagyon tehetséges ember. Az általa rendezett Ember tragédiája minden idők egyik legjobb színpadi adaptációja. Alföldi nélkül nincs magyar színházi kultúra. De most lejárt a mandátuma.

2012. december 18. 07:33
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Hírlap

„A nagy baloldali kultúrkampf része az is, ami a Nemzeti Színház körül zajlik. Szögezzük le mindjárt az elején: Alföldi Róbert nagyon tehetséges ember. Az általa rendezett Ember tragédiája minden idők egyik legjobb színpadi adaptációja. Alföldi nélkül nincs magyar színházi kultúra. De most lejárt a mandátuma, és a kormány (a rusnya »hatalom«, az »embertelen diktatúra« és a többi) kiírta a pályázatot, amelyen Vidnyánszky Attila nyert.

Miképpen tudni lehetett előre, hogy az előző kormány regnálása alatt Alföldi fog nyerni, úgy most sem okozott túl nagy meglepetést Vidnyánszky győzelme. És akkor mi van? Vidnyánszky alkalmatlan? Tehetségtelen? Buta? Nem ért hozzá?

Szó sincs erről. Vidnyánszky tehetséges, alkalmas és ért hozzá. Számos rendezés bizonyítja mindezt. De Vidnyánszky nem az ő emberük. Tehát pusztulnia kell. Bármi áron. Vidnyánszkyt emberileg akarják majd kicsinálni, és nem fognak válogatni az eszközökben. S ez mindaddig így lesz, ameddig egyszer, legalább az életben egyszer nem kapnak majd egy olyan válaszlépést, amelyet nem fognak elfelejteni sohasem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 242 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brabant89
2012. december 18. 16:53
Úgy látom, Bayer Zsolt írása alapjában elhibázott. Itt ugyanis nem kultúrkampfról van szó, akármennyire is szeretné Bayer ezt így beállítani. Mert hát a diákok nem kultúrkampfból tüntetnek, ("És végezetül a kultúrkampf része mindaz, ami a felsőoktatás körül folyik.") Ez a felelősség áthárítása. "A nagy baloldali kultúrkampf része az is, ami a Nemzeti Színház körül zajlik.+ Mert mi zajlik a Nemzeti Színház körül? Vidnyánszky nem Dörner, és ezt - úgy látszik - mindenki tudja. Az MMA körüli huzavonát is az MMA állami kistafírungolása és Fekete György személye és eszméi okozták. Szörényi Levente is a baloldali kultúrkampf harcosa? Meg Cserhalmi György is? Dörner egy jobboldali vezető által vezetett színházat kapott. A Műcsarnokot is jobboldali vezető vezette. Ha van kultúrkampf, akkor azt a szélsőjobboldali (és/vagy Orbánnak csontig benyaló) művészek harcolják a mérsékelt (liberális?) jobboldali művészek ellen. Sajnálatos módon ez a Magyar Hírlap álláspontja. A tényekkel nem mernek szembenézni, hanem másra mutogatnak.
Trükkök Százai...
2012. december 18. 13:24
Szánalmasan primitív firkálmány. Ez már amolyan élverohadás, talán még Bartus sincs ilyen mélyen.
füst
2012. december 18. 13:22
Hű, de felgyűltek itten az amerikai népszava hűséges olvasói!
oskar
2012. december 18. 13:21
Alföldi: „Káros az ember hazaszeretetére" – ezt nyilatkozta Alföldi Róbert a Kultúrpart.hu-nak a Nemzeti Színház igazgatói pályázata kapcsán. A leváltott direktor azt mondta, nem lepődött meg a döntésen, ám méltatlannak tartja, hogy mind Vidnyászky Attila, mind ő ilyen helyzetbe került. Azt is mondta, úgy érzi, hogy most már mindegy, hogy ki, melyik pártra szavaz, hisz a művészet alapügyei vannak megkérdőjelezve, az alkotók és az állampolgárok pedig szembe vannak köpve és hülyének nézik őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!