Megérkeztünk, ez a végállomás

2012. november 24. 09:23

Felkel a modern lény, kinyitja a szemét, és első dolga, hogy megmutassa, ő kicsoda. Kiírja a fészbukra: „Felkeltem!” Majd elégedetten szuszog.

2012. november 24. 09:23
Pozsonyi Ádám
Magyar Hírlap

„Felkel a modern lény, kinyitja a szemét, és első dolga, hogy megmutassa, ő kicsoda. Kiírja a fészbukra: »Felkeltem!« Majd elégedetten szuszog. És ha nem kap negyven lájkolást, úgy érzi sikertelen. Nem fontos. Az ego megsérült. A második dolga, hogy valakit kioktasson, ledorongoljon, és jól megmutassa neki. Mert mindenki egyéniség. Mert joga van. Mert mindenki beleszól mindenbe. Mindenkinek lehetősége van hallatni a hangját. De mivel az univerzum törvényei szerint nem lehet mindenki zseni, és kimagasló elme, és meghatározó politikus, író vagy feltaláló, mutogatnia így a modern lénynek nem nagyon van mit. De azért ő megteszi, mert korunkban ezt sulykolják a fejébe. »Mert megérdemled!« Megy a mai modern ember, belép a liftbe, és rögtön megmutatja magát. Eldob egy papírdarabot. Aztán álldogál a buszmegállóban, és ott is coming out-ol. Firkál valamit a megálló üvegkalitkájára. Mert neki az jár. Mert joga van. (Mint ahogy szavazni is, de ha előtte bizonyítania kell, hogy tényleg érdekli őt, hogy fontos neki, hogy alkalmas rá, hogy nem csak annyi számára az ország jövője, mint a buszmegállóban falra firkálni, mondjuk ezt azzal, hogy regisztráltatnia kell magát előtte, akkor fel van háborodva).

De mivel komoly gondolatok csak a lakosság tíz százalékának a fejében vannak, hát mit mutat meg? Az alja színvonalat. Ami leglényege. És az emberek állnak, nézik a kis firkálmányát a buszmegállóban, hümmögnek, majd felszállnak a buszra, s cipelik ők is a kis egójukat tovább. Aki meg nem arra a buszra várt, vet egy futó pillantást a firkálmányra, s az jár fejében, ilyet én is tudok. Mert mindenki sztár. Bár valljuk be, a megállóban éktelenkedő ákombákom minőségben egyenrangú, de népszerűségben és ismertségben messze fölötte áll, röhögve körözi a galériákban és kiállítótermekben pöffeszkedő, minőségben egyenrangú ákombákomokat, mert azok se érnek semmit, de azokat nem is nézi senki. A megállóban szemrevételezhető fantáziátlan színvonaltalanság ellenben legalább napi tíz érdeklődő tekintetét magához vonzza. Ezzel a galériákban kiállított humbug mázolmányok nem dicsekedhetnek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kumkum
2012. november 26. 11:04
Egyetertek a szerzovel: a nagy budos semmit polirozza a tobbseg facebook/twitter/stb irogatas kozben. Az erre adott valasza azonban kiabrandito. Vagy negligalnia kell, vagy TENNIE vmit! Ha a sajat gyerekei lesznek ilyen felszinesek, akkor alternativat kell mutatni nekik: ertelmes elfoglaltsagokat, amik epito jelleguek. Ebbe bevonni a szomszed/ismeros gyerekeit. A kozosseg erdekeben olyan politikust szavazni meg, akinek egyetert az oktataspolitikajaval. Ha mar destruktiv megnyilvanulasai vannak (falfirka, szemeteles) akkor tarkonvagni, ismeretlen emberre raszolni. A folyamatos negativ visszajelzes, esetleges birsag celravezetobb, mint az internetes forumokon sirankozas. A galeriakban kiallitott (legtobbszor valoban silany) muvekkel kapcsolatos irigykedes pedig szanalmas. Ha valakinek van penze, es ilyen vackokra kolti, azokat bamulja otthon, az legyen az o baja!
kjkj945
2012. november 25. 08:39
Kossuzh tér végállomás! Kisz állás!!!
Gyurcsány Viktor
2012. november 24. 18:55
"Minap a 70-es trolival utaztam – mert ugye az embernek néha utazgatnia kell, még ha nem is nagyon van kedve. Mert miért is lenne? – jegyzem meg halkan. Az utazás során – ami az egyik végállomástól a másikig tart – csupán koszt lát az ember, alja népséget" Vajon ha ő ekkora úr, miért kell neki is trolival utaznia az aljanéppel együtt?
polnemkor
2012. november 24. 17:53
"„Felkel a modern lény, kinyitja a szemét, és első dolga, hogy megmutassa, ő kicsoda. Kiírja a fészbukra: »Felkeltem!« Majd elégedetten szuszog. És ha nem kap negyven lájkolást, úgy érzi sikertelen." Ez a bevezető három mondat már önmagában telitalálat! :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!