Párbeszéd?

2012. november 17. 11:57

Asztal van. Pipa. Vélemény is. Pipa. Itt ül a másik ember is, asztal ugyanaz, vélemény más. Pipa. Párbeszéd... Az nincs.

2012. november 17. 11:57
Bella Péter
reposzt

„Itt, a neten tele vagyunk párbeszédnek hazudott valamikkel. Közhelyorgiák, facebookfalra fröccsenő iszapbirkózás, trollagresszió, témától függetlenül ugyanolyan ego-transzparensek. Ott kint, offline üzemmódban hasonlóan aggasztó a helyzet, csak az arcunkra, a viselkedésünkre, a tetteinkre is átíródik mindez. Olyan ritka a párbeszéd, a valódi, amiről írtál, hogyha az ember egybe belekeveredik, el sem hiszi. Ezért tart itt ez az ország. (...)

A párbeszédeink sorvadását nem csak a kapcsolataink bánják. A hitünk is. Hisz mi a keresztyénség, ha nem egy folyamatos dialógus az Igével? Párbeszéd Istennel, aki szóba állt velünk, aki a teremtés óta kommunikál, szól és kérdez. Már az Úr asztalánál sem tudunk ottmaradni, hogy Vele beszélgessünk. Akkor hogy akarunk egymással egyházon belül, kegyességi irányzatok szentségtelen szekértáboraiból? Hogy akarunk közös nevezőben élni, tradíciót görgetők és újonc betértek? Hogy akarunk megszólítani kívülről bekiáltó színészt, doktort, vasutast? Hogyan nyitunk közösen azok felé, akiknek az evangéliumot akarjuk hirdetni? Hogyan tudok magamra reflektálni, változni és fejlődni?

Abbahagyom, csak a kérdések szaporodnak. Folytassuk egy asztal mellett. De tényleg. Ki jön? Ki tud túllépni önmagán? Ki képes nyitni? Nálam van asztal, üres szék. Lehet jönni. Törjük meg az átkot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
foxi
2012. november 21. 18:54
..."Nálam van asztal, üres szék. Lehet jönni. ".. Rendben, akkor én viszek egy láda sört.
Zokni
2012. november 19. 11:29
"... Párbeszéd az ördöggel: 'Apage, Satanas!'" - variálja. Jó. Ez is felhasználható. "... "Mi a kereszténység...? Párbeszéd Istennel, aki nem ért semmilyen emberi nyelven - mondaná az Ördög.
Senye Péter
2012. november 19. 01:03
... Párbeszéd az ördöggel: 'Apage, Satanas!'
Zokni
2012. november 18. 12:36
Elírtam, ez Isten büntetése. Szóval: "Mi a kereszténység...? Párbeszéd Istennel..." - mondja a hívő itt. "Mi a kereszténység...? Párbeszéd önmagunkkal...." - mondja a hitetlen itt. "Mi a kerszténység...? Párbeszéd Magammal... - mondaná Isten itt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!