Végy magadnak pártot!

2012. november 16. 12:21

Az új választási eljárási törvény még csak utalást sem tartalmaz a nyílt kampányszámlára vonatkozóan.

2012. november 16. 12:21
addicted to politics
addicted to politics

„Az új választási eljárási törvény még csak utalást sem tartalmaz a nyílt kampányszámlára vonatkozóan. Ezek célja az volna, hogy a nyilvánosság számára áttekinthetővé tegyék a pártok összes kampánycélú bevételét, e bevételek eredőjét, tovább a pártok kiadásait is. Innen a választók meglehetősen érdekes információcsomaghoz juthatnának: pl. nyomon követhetnék, mely pártok azok, amelyek elsősorban kisösszegű adományokból gazdálkodnak, s melyek azok, amelyek kevesebb magán- vagy jogi személytől származó, de tételenként nagyösszegű adományokból élnek. Ha látjuk, hogy kik támogatják a pártokat, azt is látni fogjuk, kiknek az érdekeit képviselik a pártok a parlamentben. Ha látjuk, mely cégektől rendelik meg a pártok szóróanyagaikat, tudhatjuk, hogy kampányuk kiknek hoz hasznot, történt-e indokolatlan túlszámlázás, vagy valamely cég (pl. nyomdaipari vállalat) támogat-e egy pártot feltűnően alacsony árú szolgáltatás nyújtásával, abban a reményben, hogy később e párt a közhatalom birtokában a támogatást viszonozza (pl.állami megrendelésekkel).

Nem tartalmaz a törvényjavaslat a pártok és jelöltek támogatásaira vonatkozó limiteket sem. Olyan korlátozásokról van szó, amelyek előírnák, hogy egy adott magánszemély, vagy ad absurdum egy adott jogi személy adott időszakban - lehet ez akár költségvetési év, kampányidőszak - maximálisan mekkora összeggel támogathat egy pártot vagy jelöltet. Ezeknek a limiteknek a célja annak megakadályozása, hogy egy vagy néhány tehetős magánszemély, cég, érdekcsoport gyakorlatilag felvásároljon egy pártot. Ilyen limitek nélkül azok a pártok, amelyek a tehetős és jómódú rétegek érdekeit képviselik, előnyre tesznek szert a súlyos pénzösszegeket felemésztő kampányversenyben.

Hasonló céllal lehetne bevezetni a gazdasági társaságoktól eredő támogatásokra vonatkozó teljes tilalmat. A gazdasági társaságok felelőssége korlátozott, létük jogi fikción alapul, érdekeik merőben gazdasági természetűek, s sok esetben köszönőviszonyban sincsenek az állampolgárok érdekeivel. Ha egy-két cégcsoport meghatározó befolyásra tesz szert a bármikori kormánypártok felett, könnyedén elérheti a számára előnyös munkajogi, környezetvédelmi, vagy akár adójogi jogszabályok megalkotását.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csadtoselemér
2012. november 16. 13:32
Bocs a szóismétlésért, a húzás közben benn ragadt...
csadtoselemér
2012. november 16. 13:32
Bocs a szóismétlésért, a húzás közben benn ragadt...
csadtoselemér
2012. november 16. 13:30
Nem tudom ki hordta össze ezt a sok betűt itten, de hogy semmi értelme nincs az biztos! A kampány-, és pártfinanszírozás részleteit ugyanis nem ez a törvény tartalmazza majd, hanem a nemsokára előterjesztett kampány-, és pártfinanszírozási szabályozás tartalmazza majd. Tájékozatlanságra vall az írás!!!!!!!
Antigoné
2012. november 16. 12:27
Miért? a példakép Ámerikában nem ez történik? Már Carter is pénzért vette az elnökséget (Más kérdés, hogy egészen jó elnök vált belőle). Mindenütt ez van,csak máshol talán méretesebbre szabták a fügefalevelet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!