Konvergálás az elhülyülés felé

2012. október 17. 08:48

A mostani diákok nem butábbak, mint a korábbi generációk, csak éppen – mások.

2012. október 17. 08:48
Radnóti László
Gondola

„A felsőfokú képzésben mindig is létezett valamiféle elégedetlenség a hallgatósággal kapcsolatban (generációs probléma!), de az más volt. Nem ilyen éles, mint most. Mielőtt összefoglalom a kollégák szondázásának eredményét, előrebocsátom: valamennyiünk meggyőződése, hogy a mostani diákok nem butábbak, mint a korábbi generációk, csak éppen – mások. És ez a másság ad okot az aggodalomra.

Felgyorsult az ismeretek világa. Hamarabb hozzá lehet jutni egy-egy (felszínes) információhoz, de ez nem elég, mert nem segít átlátni az Egészet. Csak hézagosan, dióhéjban foglalom össze a véleményeket: A mérnök-hallgatók nem tudnak számológép nélkül számolni. Az építészmérnöknek készülő hölgyek és urak pocsékul rajzolnak. A medikusok képtelenek tető alá hozni egy épeszű és érthető zárójelentést. Általános a tapasztalat, hogy a jövő diplomásainak helyesírása egyenesen kriminális. Alapműveltségük, enyhén szólva, hiányos. Az előadásokon képtelenek a jegyzetelésre, és nem tudnak hosszabb ideig egyvalamire koncentrálni. (A komputer kijavítja ugyan a legdurvább hibákat, de nem ismerheti az egész magyar nyelvtant.) A hallgatóság tekintélyes része egyszerűen nem érett az egyetemi szintű szellemi munkára. Nem tudnak rendesen magyarul, nem olvasnak szépirodalmat, ami a nyelvi kultúrájukat fejlesztené. A diákok anélkül is tudnak kommunikálni egymással, hogy olvasottak lennének, vagy tudnának helyesen írni. Lásd SMS, Twitter, E-Mail. Szókincsük néhány száz szóból és fordulatból áll, de ezzel nem lehet árnyalni a mondandót. Megfigyeltem, ha bonyolultabb mondat szerkesztésébe/fogalmazásába fognak a diákjaim, rendre bukfenc a dolog vége. Nem tudnak kivergődni belőle.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
füst
2012. október 17. 14:26
Ha ez a kórkép, akkor már megérkeztünk a fejlett Nyugatra. Az USA-ban is ez a helyzet, csak ők megengedhetik maguknak az agyimportot, mi meg nem. Mit nem tesz 20 év liberális oktatáspolitika.
radír
2012. október 17. 13:23
Az egész felsőoktatás részben az ablakon kidobott pénz,ugyanis egy friss felmérés szerint a magyar munkavállalók 2/3-a túlképzett! Vagyis magasabb szakképesítéssel rendelkezik,mint amilyet az adott betöltött munkakör igényelne!
Hozso
2012. október 17. 12:48
Megoldás az lenne ,hogy radikálisan le kell csökkenteni a felsőoktatásba bocsátottak számát.Ha belegondolunk az is abszurdum,hogy az érintett korosztály 40%-a felveszik és tanulhat.Mit várnak,hogy emelkedni fog a színvonal?Óhatatlanul minimum a fele a 40%-nak olyan aki nem odavaló,csak diplomavadász vagy időtöltésre használja egyetemi,főiskolai éveiket.Csak azokat kéne felvenni,akik a képzés szempontjából fontos tantárgyakban a közoktatásban nem értek el kevesebb átlagot,mint 4,5+kötelező lenne alapműveltségi teszt is legalább 80%-ban teljesítve.Felsőoktatás mégis értelmiséget kell,hogy képezzen,nem csak keresetvadász diplomásokat.
Honfi-fi
2012. október 17. 12:08
azért az jópofa, hogy egy erkülcsi primitivus maximus kéri számon az általános elhülyülést a társadalmon pont annak a bagázsnak egyik "jeles" képviselője cikkezget erről, akiknek, akinek az elmúlt évtizedek kemény munkájával sikerült tudatosan lebutítani a népességet
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!