Az MSZP továbbra is a nagytőke pártján

2012. október 18. 08:26

Az új földtörvény elfogadásával a kormány megteremti a lehetőséget a magyar föld védelmére, a belföldi és külföldi spekulációs törekvések kiszűrésére, a gazdák helyzetbe hozására.

2012. október 18. 08:26
IKSZ
iksz.net

„Gőgös Zoltán MSZP-s képviselő az agrárszektor aktuális témáiban rendszeresen és tudatosan félretájékoztatja a közvéleményt.

Most éppen a nyilvánosság különböző fórumait körbejárva azt próbálja bebizonyítani, hogy az Országgyűlés előtt lévő új földtörvény nem alkalmas a spekulációs célzatú földszerzések megakadályozására, illetve nem biztosítja a fiatalok földtulajdonszerzését.

Eddig is ismert volt, hogy a szocialisták számára nem a közjó érvényesítése az elsődleges, hanem saját önös érdekeiknek a képviselete. Ismét bebizonyították, hogy továbbra is a nagytőke, valamint a tőkefelhalmozás pártján állnak, mivel keveslik magánszemély esetén a 300 hektáros, gazdasági társaságok esetén pedig az 1200 hektáros földkorlátokat. Sőt éppen ezek a gazdásági társaságok azok, amelyek több ezer vagy éppen tízezer hektáros földtulajdonnal rendelkeznek, ezáltal lehetetlenné teszik a közép– és kisbirtokos családi gazdaságok megerősítését, illetve a fiatal gazdák helyzetbe hozását.

Az új földtörvény elfogadásával, amelyet az IKSZ az első pillanattól kezdve támogatásáról biztosított, a kormány megteremti a lehetőséget a magyar föld védelmére, a belföldi és külföldi spekulációs törekvések kiszűrésére, a helyben lakó gazdák köztük a fiatal gazdák helyzetbe hozására. A jogszabály elfogadásával senki nem veszélyezteti az ország élelmiszerellátását, továbbra is lehet magyar gazda által előállított zöldséget, gyümölcsöt, tejet vagy éppen húskészítményeket vásárolni, mint az EU számos más államában.

A földműves fogalmának meghatározásával lehetővé válik a gazdálkodó réteg stabilizációja, hiszen ezáltal a föld használói valós személyek, valós gazdálkodók lesznek, így a belföldi, illetve külföldi spekulációs tőkefelhalmozású földszerzések lehetetlenné válnak. Az új földtörvény értelmében termőföldet csak az vásárolhat, illetve bérelhet, aki élethivatásszerűen mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozik és azon a területen lakik, ahol az adott földtulajdon található. Ennek a kritériumnak számos fiatal gazda megfelel, ezáltal az ő földtulajdonszerzésük biztosítva van, amelynek következtében bekövetkezhet a mezőgazdaság területén a régóta indokolt és várt generációváltás. Reméljük, hogy minél több fiatal gazda élni fog a lehetőséggel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orbán(c)
2012. október 18. 10:06
Font Sándor makogása a zsir-tv-n nem győzött meg mindenkit?AFIDESZ csinálta ez a legjobb!
Kázmér Kacsa
2012. október 18. 10:06
Ne nagyítsuk az mszp-t. Nem a nagytőkések pártja, hanem a zselléreké. Ők a nagytőkések zsellérei.
Feketeleves
2012. október 18. 09:57
"Az új földtörvény elfogadásával a kormány megteremti a lehetőséget a magyar föld védelmére, a belföldi és külföldi spekulációs törekvések kiszűrésére, a gazdák helyzetbe hozására. " Gazdák helyzetbe hozása, mi?! Ángyán tételesen cáfolja kb. minden héten. Iksz.net..MUHAHAHAHAHA
RAMBO
2012. október 18. 09:49
Inkább hallgassatok a Jobbikra, aki három évig napszámos, az nem lesz attól még földműves! De 15 év alatt sem. Iskoláztatást kötelezővé kell tenni!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!