Magyarország lelkiismerete

2012. szeptember 24. 07:42

Mindszenty József a legjobb magyar tradíciókat képviselte: a szabadságot, az emberi jogokat, az emberiességet, a könyörületességet, a méltányosságot és a rendet.

2012. szeptember 24. 07:42
Schmidt Mária
Heti Válasz

„Mindszenty József, Magyarország utolsó hercegprímása, egyaránt szembeszállt azzal a két elnyomó és embertelen rendszerrel, mely meghatározta a huszadik század második felének magyar történelmét. Szembeszállt velük, mert pontosan látta, mivel jár az, hogy »a magyar föld a világtörténelem két legvérengzőbb diktátorának hadszínterévé vált«. Fellépett az emberi jogokat sértő gyakorlattal és az emberellenes ideológiákkal szemben, függetlenül attól, hogy azok a fajvédő, nemzetiszocialista eszmékből, vagy a kommunista utópiából eredeztették magukat. Nem csak tudta, de meg is tapasztalta, hogy a vallásellenesség inkább előbb, mint utóbb, emberellenessé válik.

Modern gondolkodású, fiatal hittantanárként került először szembe a diktatúrával. 1919 februárjában letartóztatták, és a berendezkedő Tanácsköztársaság idején szülőfalujába internálták. Plébánosként, majd esperesként fáradhatatlan egyház- és közösségépítő tevékenységet folytatott. Neve hosszú időre összeforrt Zalaegerszegével. Hívei tudták, hogy naponta imádkozik értük és városáért. A háború utolsó, legnehezebb hónapjaiban, először mint veszprémi püspök, majd 1945-től, prímásként, egymás után mindkét diktatúra börtönét megismerte. Ahogy a nyilasok, úgy a kommunista hatalombitorlók számára is kínos, legyőzendő ellenséggé vált. Mert a legjobb magyar tradíciókat képviselte: a szabadságot, az emberi jogokat, az emberiességet, a könyörületességet, a méltányosságot és a rendet. Magyarország lelkiismeretévé vált. Arra emlékeztette a magyarokat, hogy nem adhatják fel, nem törődhetnek bele szabadságuk elvesztésébe, mert erősebbek a legerősebb diktátoroknál is, hiszen velük van az Isten, és a Szűzanya. Főpapjuk kiállása és példája erőt adott a nemzetnek, és azt hirdette Európának és a világnak, hogy Magyarország nem adja fel, így ők sem mondhatnak le Magyarországról. Hitt az imádság erejében. »Ha újból megtanulunk imádkozni, lesz honnét erőt és bizalmat meríteni. Én is a milliók imahadjáratában és édesanyám mostantól még szorosabbra fogott rózsafűzérében bízom… Ha Isten-Atyánk és Mária-Anyánk segít, akarok lenni népem lelkiismerete...« – biztatott. Példát mutatott abban is, hogy nem költözött be az esztergomi Prímási Palotába, hanem Budapesten maradt, hogy mutassa: eggyé vált az országgal. Mint mondta: »Úgy van rendjén, hogy romország prímása romházban lakjék.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gvarga10
2012. szeptember 27. 12:20
Mi köze a baltás gyilkosnak Mindszentyhez? Biztosan pereputtya vagy dr.Décsi Gyulának! A szörnyű immoralitást /az erkölcs hiányát/ képviselő ÁVH-s főtisztnek az volt az első utasitása,hogy vetkőzzön meztelenre és iszonyú erővel fenéken rúgta!Ezután elégedetten röhécselt,hogy élete legnagyobb vágya teljesült,mert az esztergomi hercegprimást fenékbe rúghatta! Ez a "szocialista humanizmus"!Vadbarom, dr.Décsi? Ugyan már....Legfőbb bűne az volt a kommunisták szemében,hogy álláspontja szerint még létezik a magyar királyság /de jure igen- de facto nem/ és aszerint a rangsorban a király után ő a harmadik közjogi méltóság. Igy ő képviseli a közjogi hatalmat. Lehet ,hogy a jogot ismerte,de Rákosit és Péter Gábort nem! Számukra itt volt a legjobb alkalom,hogy leaszámoljanak a "klerikális reakcióval" Utánna tudjuk kik következtek. Ezek után még itt is folytatják az aljasságaikat.Tovariscsi-konyec!
Julismama2
2012. szeptember 27. 12:20
Elértél csúcsra remélem.
kispufi
2012. szeptember 27. 12:20
no most már tényleg mész a gennyes kurva anyádba, fórumszétbaszó tetű.
aztabazta
2012. szeptember 27. 12:20
Mi van az orszaghaz elott ? Ott van a Viktor ? Hogyhogy errol nem tudok ? Hisz 20x vagyok rajta a Kubatov-listan ???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!