Jézus felesége és a tudományos hitelesség

2012. szeptember 27. 17:32

Látható, hogy a hit komolyan vétele a hitelességre van jó hatással. A tudomány tudományként való megjelenésére. A hülyeséget nem lehet vállrándítással elintézni.

2012. szeptember 27. 17:32
Jakab Bálint
reposzt

„Talán nem véletlen, hogy a korábban tudományosnak beállított és valóságos szenzációként kezelt Jézus feleségére vonatkozó kopt töredék körül zajló események hirtelen fordulatot vettek. Ugyanis a kezdetben hitelesnek tűnő névjegykártya nagyságú töredék eredetisége mögé egyre többen tettek kérdőjelet. Egyre több kutató teológus. A szerző a szenzációval nagyot is kockáztatott volna, hiszen, ami elég a zsurnalizmus hangzatos hírveréséhez, kevés a tudományos hitelességhez. Az a terület, amelyen Karen King kutakodik amúgy is határterület, megközelítései korántsem mindig prekoncepciómentesek.  Az események sodrában feltehetően látva a reakciókat, gyorsan mérlegre tette tudományos hitelét az egyszer robbanó, de esetleg rá parázsként visszahulló szalmaláng-hírnévtől. Ez az ügy nem Jézus ügye. Nem is az egyházé, hanem azé a világé, amelyik bejáratott gondolati sablonok mentén próbál szenzációval szolgálni.

Ugyanakkor látható, hogy a hit komolyan vétele a hitelességre van jó hatással. A tudomány tudományként való megjelenésére. A hülyeséget nem lehet vállrándítással elintézni, hiszen Goebbels óta tudjuk, hogy a hazugság, ha sokáig mondják, igazságként fog megjelenni. Ezért nem lehet közömbös a keresztények számára, hogy mi történik a bibliai Jézus-képpel. Mert abban nem a leegyszerűsített ember-Jézus van benne, amivel a média dolgozik, hanem a győzedelmes Krisztus, aki azonos a testet öltött Igével. Az évezredes Jézus-kép nem (csak, sőt elsősorban nem) az egymást váltó művészettörténeti korszakok festménymetamorfózisa, hanem az egyetemes egyház (zsinatok, reform mozgalmak) mindenkori adaptációja és reflexiója a kijelentett Igére. Ez a hatástörténet teszi érdekessé ezeket a szenzációként megjelenő fél- és áltudományos felfedezéseket.

Innen nézve pedig már az egyház belső reflexiója is megszólíttatott, a tudományos alázaté éppúgy, mint a hitvallásé.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2012. október 02. 11:32
A Bibliában nincs arra utalás, hogy Jézusnak volt-e feleseége, de az ellenkezőjére sem. Ha előkerül valamilyen komolyan vehető adat, az éppen olyan mellékes körülmény, mint az, hogy voltak-e vérszerinti testvérei.
Semaszop seszadi
2012. szeptember 28. 10:06
Watson emlékeztetett rá, hogy a hetvenes években pontosan ilyen hamisítási technikával készült egy másik botrányt kiváltó papirusztöredék. Azon Márk evangéliumából másoltak át néhány sort, és abba illesztettek egy állítást arról, hogy „Jézus mezítelen fiatalokkal töltötte az éjszakát”. http://www.hetek.hu/hit_es_ertekek/201209/ujabb_mediabloff_jezusrol
Soma
2012. szeptember 28. 09:48
Teljesen igaz állítás: "a hazugság, ha sokáig mondják, igazságként fog megjelenni." --- Ma sok az áltudós és az álértelmiségi.
gvarga10
2012. szeptember 28. 09:47
A hivő ember nem foglalkozik az ilyen "álhirekkel".Isten nevét hiába ne vegyed! Az ilyen "tudományos "művek a tudomány álarcában kisértenek és a tudatlan félig,vagy kevésbbé művelt balekokat megtévesztik. Akinek erősebb a hite,mintsem,hogy ilyesmit egy percig is figyelembe vegyen,hagyja a balgákat a maguk tévelygésében,mert az ellenkezés olyan dühöt vált ki belőlük,minrt egy felhergelt állatból-Cave canem-de bot legyen a kezedben!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!