Digitális kütyük a szentmisén

2012. szeptember 12. 10:35

Egyetlen igazi ellenérvvel találkoztam eddig, és az a sok mindenre használás kérdése. Ez az érv jogos lehet. A szentmisében használt kehellyel sem szoktunk sörözni menni, és az albát sem használjuk hálóköpenynek.

2012. szeptember 12. 10:35
Elek László SJ
Borázsló

„Az új-zélandi püspöki kar megtiltotta, hogy a papok (Új-Zélandon) kütyükkel (iPad, Tablet, stb.) misézzenek, zsolozsmázzanak. Antonio Spadaro jezsuita (a Tömegkommunikáció Pápai Tanácsa konzultora) ismertette a tiltást és hozott egy-két érvet mellette kérdés feltevésként, amiből érdekes vita lett, bár a Magyar Kurír talán kicsit másképp tálalta. Íme az én megjegyzésem/véleményem. (...)

Előnyei lennének: könnyű kezelni (vége az össze-vissza lapozásnak), könnyen frissíthető (nem kell egy-egy szó módosításakor az összes könyvet kicserélni), praktikusan szállítható minden együtt (kórházi liturgiákhoz, távoli országokba), olcsó (bizony-bizony sokba kerül az a sok könyv), könnyen terjeszthető (négykötetes zsolozsma jelenleg nincs a piacon), kivetítővel nagy tömegek is könnyen kapcsolódhatnak bele az imádságba, könnyen nagyítható (öregedő atyáknak ideális), nem lenne eltéveszthető a helyi püspök neve (GPS alapon kitölti).

Hátrányai lehetnek: ronda (ízlés kérdése, kell neki szép tok), lemerül (a könyv meg elszakad),  a pornót nézni és a Bibliát olvasni is lehet róla (liturgikus célokra fenntartott kütyük?).

Én támogatom a kütyük használatát a liturgiáinkon.

Egyetlen igazi ellenérvvel találkoztam eddig, és az a sok mindenre használás kérdése. Ez az érv jogos lehet. A szentmisében használt kehellyel sem szoktunk sörözni menni, és az albát sem használjuk hálóköpenynek. Adjuk meg a tiszteletet és az eleganciát a liturgiának. De ez akkor vonatkozik az Adoremusokra, a fénymásolt kánon cafatokra, az összecelluxolt misekönyvekre is. Vigyázzunk a kehelyre, albára, misekönyvre, és legyenek liturgikus céljainkra fenntartott kütyük.
Az idő pedig nekünk dolgozik. Ahogy egy rendtársam mondtam: »kétszáz év múlva csak nevetni fognak ezen a vitán«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2012. október 02. 22:52
Már eddig is nagyon régóta laptopot használnak a papok. Ha nem is a misén. A könyvek feltalálásakor is így tiltaskoztak, hogy miért nem papirusztekercsekről olvasnak?
Mecsekis
2012. október 01. 18:51
Pap se kő, majd jó lesz az virtuálisan, kivetitve. Nooormális? :-)
ottapont
2012. szeptember 12. 17:30
A templomba ahová járok csak egy atya használ tabletet mert vak.Szóval néha igazán jól jönnek a kütyük :-).
kalhana
2012. szeptember 12. 15:20
Eddig is sejtettem, hogy a jezsuiták mind eretnekek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!