Lesz-e keresztény Magyarország?

2012. augusztus 23. 09:41

Ez a magyar államiság. Ez István király és műve. De maradhatott volna-e mindez Isten nélkül?

2012. augusztus 23. 09:41
Jakab Bálint
reposzt

„A huszadik század totalitarizmusa, határmódosítások sem tudták megsemmisíteni a vármegyerendszert. És a legnehezebb időkben hordozta azt az önkormányzatiságot, amely néha a valós, máskor a látszat végrehajtásokban engedte továbbélni a központi hatalomtól elrugaszkodni képes helyi önszerveződéseket.

Ezekkel nem számolni történelmietlenség. Ez a magyar államiság. Ez István király és műve. De maradhatott volna-e mindez Isten nélkül? Ha igen, akkor Istenen kívül került a magyar történelem, ha nem akkor mégiscsak benne lenne ez Isten »tudásában«. Abban a szeretetben, amelyben sikerült újrafogalmazni a történéseket Isten jelenlétében. Ennek legszebb példái épp a reformáció irodalmában lelhetők fel. A miért kérdésekre Istenben keresték a választ. S ebben keresztyén/keresztény volt Magyarország. Az a szellemi, lelki magyarság, amely a szellem legjobbjaival az örökkévaló akaratban próbálta megtalálni a mindenkori érvényes választ az élet kihívásaira.

Mindaddig, amíg ez az igény újra feltámad, lesz keresztyén/keresztény Magyarország. Nem biztos, hogy megtér mindenki, de a keresztyénséget az az igény jelzi, amely késztetést érez, hogy hirdesse a megtérés evangéliumát a nemzet, sőt a föld végső határáig. Míg Krisztus eme parancsának belső késztetése embereket mozgat, addig nem elveszett sem az evangélium, sem a keresztyénség ügye. A keresztyén/keresztény Magyarországé sem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
imres
2012. augusztus 28. 16:28
Te nagyon buta vagy Elvtárs! :) Fogalmakat keversz. A keresztény eszme nem gyilkol. A hatalom gyilkol. A keresztény eszme - tiltakozásod ellenére - benned él. Kivéve persze, ha tegnap jöttél egy másik civilizációból. Ha egyenleget vonunk és korszakról korszakra vizsgáljuk a keresztény kultúrák szerepét, nagyon meglepő eredményre jutnánk. Pozitív értelemben. Mondom ezt annak, aki figyelmen kívül hagyja egy évszázad áldozatainak termését. A kommunisták 100 milliójáról beszélek. Ennyit a keresztények kétezer év alatt nem voltak képesek produkálni. Tudod, Elvtárs.
Zokni
2012. augusztus 28. 16:22
"...a vármegyerendszer, ...az önkormányzatiság, ... helyi önszerveződések,...a magyar államiság...szellemi, lelki magyarság,...” - írja, és mindez kapcsolódik a kereszténység/kersztyénség fennmaradásához. Ezzel az erővel a népek kiirtását, a kultúrák eltörlését, a hit megtagadását, a hívők elárulását, a föld elorzását, a nép kizsákmányolását, a háborúkat, a himlőt, a pestist, a tatárt, a szárazságot, az árvizeket is mind e két (egy?) fogalomnak köszönhetjük... Még azt a sutaságot is, hogy a nyelvünk a katolikusokra és a reformátusokra nem kínál egí frappáns közös gyűjtőfogalmat... Amit ír, az csak egy kinyilatkoztatás, egy prédikáció magja, egy "bizonyság tétel"... De tények és érvek nélkül...
Gyurcsány Viktor
2012. augusztus 28. 05:13
Hogy jön ide a protestáns keresztyénség? Vajon Szent István mit szólt volna hozzá, hogy a katolikus egyházon kívüli eretnekek próbáltak volna téríteni?
Mystes
2012. augusztus 26. 22:27
Sárkányok nincsenek, de Tilikovok vannak. Sokkal-sokkal rosszabb a helyzet tehát :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!