Orbán Viktor = Victor Ponta?

2012. július 11. 09:20

A Victor Ponta és Orbán Viktor által vezetett kormányok tevékenysége között kívülről nézve elsőre több hasonlóság fedezhető fel. A valóság mégsem ez.

2012. július 11. 09:20
Thaisz Miklós
Jobbklikk

Mi a helyzet Romániában? Viktor Ponta alig több mint két hónapja lett miniszterelnök a korábbi román kormányok bukása után, a romániai politikai pártszövetségi rendszer átalakulásának következtében. Legitimációja tehát összehasonlíthatatlan kisebb Orbán Viktorénál, Pontát ugyanis egyelőre senki nem választotta meg, a román választópolgárok még nem mondtak róla véleményt. Ettől még természetesen teljes mértékben legitim kormányfőnek tekinthető, olyan átfogó »reformokhoz« és személycserékhez azonban, mint amilyeneket hatalomra kerülése után röviddel meghozott, illendő a választópolgároktól kapott közvetlen felhatalmazás után nekifogni.

Victor Ponta kormánya elképesztően rövid idő alatt felfüggesztette tisztségéből Traian Basescu elnököt, leváltotta a közszolgálati médiumok vezetőit, az országgyűlés mindkét házának elnökét, az ombudsmant, alaposan megnyirbálta a bukaresti alkotmánybíróság hatáskörét és most arra készül, hogy megváltoztassa a testület összetételét is. Az eddigi romániai gyakorlattal ellentétben júniusban - az alkotmánybíróság döntésére nem először fittyet hányva - Ponta úgy döntött, hogy az elnök helyett ő képviseli országát az Európai Tanács ülésein.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hogyisvan
2012. július 11. 15:50
A román victorbohóc is ősszel majd produkál egy fülkeforradalmat, és 52%-kal csinál magának is kényelmes 2/3-t. Azt meg kár tagadni, hogy ennek a pojácának Oviraptor forradalma a minta. Szeretett vezetőnk most tényleg (görbe)tüköbe nézhet. Talán így észreveszi saját tahóságát is. Ami pedig a hivatásos magyarok kommentjeit illeti, néha ki kellene nézni a (narancs)vörös köd alől!
balint60
2012. július 11. 13:48
A kormányzásnál a parlamenti többség számít, az hogy mi "illendő", az bizony hanyagolható, amikor olyan politikai aktorok tevékenykednek, mint a Viktorok; voluntarista, akarnok figurák, akiknek jogfelfogását az "oszt jónapot!" cinizmusa jellemzi. Mindkettő törekvése saját hatalmának bármi áron(!) történő bebetonozása, és élnek, sőt visszaélnek a törvényekkel és az alkotmányokkal.
kjkj945
2012. július 11. 13:22
Kitartás fletó tesvér, eljön még a te napod.
tarackos
2012. július 11. 10:56
Még mindig Kim véleménye a nyerő: ha legálisan is de lebontotta bolseViktor. Ez semmivel se gusztább mint a Ponta-féle verzió. A szerzőt viszont nem zavarja, nyilván gáz lenne a román vörösökkel egy lapra kerülni még ha beledöglünk se...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!