„Az élet a teremtő Isten ajándéka”

2012. május 23. 11:03

A Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsának nyilatkozata a művi terhességmegszakítás kémiai alternatívájáról.

2012. május 23. 11:03
Gáncs Péter, dr. Fabiny Tamás, Szemerei János
Evangélikus.hu

„Hatályos törvényeink a nem kívánt terhesség orvosi körülmények közötti megszakítására – súlyos válsághelyzet esetén vagy orvosi indok alapján – lehetőséget adnak. Az úgynevezett abortusztabletta alkalmazása a művi abortusz sebészeti megvalósításának kémiai alternatívája. E lehetőség azonban nem változtat sem az abortusz jogi szabályozásán, sem teológiai vagy etikai megítélésén.

A tabletta magyarországi törzskönyvezése megtörtént, bár forgalmazását a kormány nem kívánja lehetővé tenni. Esetleges későbbi bevezetésével kapcsolatban az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet.

Míg a leggyakrabban alkalmazott vákuumos módszer a várandósság 14. hetéig alkalmazható, az abortusztablettát – hatásmechanizmusa miatt – csak a várandósság 7. hetéig lehet alkalmazni. Az abortusztabletta alkalmazásának időbeli korlátja ezért egyfajta kényszert jelenthet azon nők számára, akik még bizonytalanok várandósságuk megszakítását illetően. Másfelől – szemben a sebészeti beavatkozással – a magzat kémiai elhajtása több napig is eltarthat, ami lélektanilag egyáltalán nem teszi könnyebbé a meghozott döntés feldolgozását.

Fontosnak tartjuk, hogy várandósságuk idején a nők minél több szociális és lelki segítséget kapjanak, különösen akkor, ha a gyermekvállalás melletti döntés nehézséget jelent számukra. Lényeges, hogy a várandós nő ismerje azokat a segítségforrásokat, amelyek magzata megtartása, illetve várandósságának esetleges megszakítása idején is rendelkezésére állnak.

A Magyarországi Evangélikus Egyház az orvosilag indokolatlan abortusz ellen van, mert hitünk szerint az élet a teremtő Isten ajándéka, amelynek megtartásáért mindannyian felelősséggel tartozunk. Egyházunk ugyanakkor a válsághelyzetbe került nők iránti felelősségét is komolyan veszi, ezért lelkipásztori odafigyeléssel mindenkor kész mellettük állni.

Budapest/Győr, 2012. május 22.

Gáncs Péter elnök-püspök, dr. Fabiny Tamás és Szemerei János püspökök”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2012. május 31. 16:07
"Nem várom, el, hogy az evangélikus egyház mellettem és feleségem mellett álljon, mi több: nem is igényeljük." ----- Miért? Kik vagytok ti, ha valakivel nem értetek egyet, akkor pökhendiskedtek? Tudod, mennyire nem számít, mit igényelsz és mit nem? Pláne akkor, ha a jó szokás szerint provokálni jöttél ide, mint a franc tudja milyen nikkel idetámolygott "anya". Az erőd meg a tehetséged pedig itt megmutatkozik.
1120
2012. május 31. 16:07
22 évvel a rendszerváltozás után talán meg kéne végre haladni a "véleménymonopólium" nevű debilséget, nem gondolod...? Egyházam három püspöke csak azt írta le ebben a közös levélben, ami a keresztény felfogásból logikusan következik. Ha nem ezt írják le, akkor nemhogy püspöknek, de még "mezei" kereszténynek sem lennének nevezhetőek. Pont. Te (ateista lévén) pedig "elengeded a füled mellett" a levél tartalmát. Pont. HOL ITT A PROBLÉMA? Tényleg nem értem...
Forsz
2012. május 31. 16:07
"HOL ITT A PROBLÉMA? Tényleg nem értem..." ----------------------------- Nincs itt probléma, kedves @1120! Csupán arról van szó, hogy a nagy ellenkezők egyike kidüllesztett mellel hirdeti ország-világnak azt, amire senki sem kíváncsi. Úgy tesz a mafla, mintha kényszerítené valaki is valamire, amit ő, a nagy ellenálló haláltmegvető bátor kiállással megtagad. Üzenem csocsikának, hogy őt is meg a kedves felségét is leszarom. Majd akkor nyavalyogjon, ha tényleg bajban lesz!
csocsi
2012. május 31. 16:01
Na most van egy kis problémám. Én is ateista vagyok, meg a feleségem is. A mi hitünk szerint az élet NEM a teremtő isten ajándéka. Az egyház hite az ateisták hite ellen. Miért lenne az egyház képviselőinek hite hitelesebb, mint az ateistáké? Nem várom, el, hogy az evangélikus egyház mellettem és feleségem mellett álljon, mi több: nem is igényeljük. Nagyon nem szeretném, ha az egyházak határoznák meg a mindennapjaimat, ha az egyházak az én dolgaimba is beleszólnának. Mint ahogyan az egyházak sem szeretnék (vélhetően), ha én akarnám megmondani, hogy nősülhet-e a római katolikus pap, vagy hogy melyik napon tartsa a heti istentiszteletet a református lelkész. Tessenek minket állampolgárokat felnőttként kezelni, akik maguk döntik el, hogy istenben hisznek, az egyházakban hisznek, vagy csakis a maguk erejében, tehetségükben. És az egyház csakis a saját híveinek mondja meg, hogy a világ minden táján használható abortusztablettát bevehetik, vagy sem. Hogy a nagy klasszikust idézzem a 90-es évek legelejéről: "Csuhások, térdre, imához!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!