Kígyótojás

2012. május 20. 11:05

Nincsen magyar irodalom Nyirő József nélkül. Miképpen nincsen Szabó Dezső Az elsodort faluja, Wass Albert A funtineli boszorkánya, Sinka István Fekete bojtára, Tormay Cécile Bujdosó könyve nélkül.

2012. május 20. 11:05
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Hírlap

„Mindenekelőtt szögezzük le: ha Nyirő könyvei ott sorakoztak a polcon, vagy nagymama stelázsiján, az Erdélyi Szépmíves Céh halina kötéses kiadásában, akkor az ember tudta, hogy kinél jár. Az Erdélyi Szépmíves Céh halina kötésébe bújtatott Nyirő- kötetek láttán olyan nagyon nagyot nem lehetett tévedni a hetvenes-nyolcvanas években a tulajdonos hovatartozását illetően. Mondhatni: az Erdélyi Szépmíves Céh halina kötéses Nyirő-kötetei eldöntötték a kérdést, hogy mifélénk-e az illető, vagy nem a mifélénk.

Igen, akadt néhány ilyen szimbólumszerű dolog, amely segített eldönteni, hogy a soha véget nem ért és érő népi–urbánus állóháborúban ki hol áll. Ilyen szimbólum volt Ő is, Nyirő József. A csak Tamási Áronnal mérhető írófejedelem, Uz Bence szülőatyja. Az Ő novellái alapján rendezte meg Szőts István minden idők egyik legjobb magyar filmjét, az Emberek a havason című remekművet. Ő írta a Jézusfaragó embert, a Madéfalvi veszedelmet, A sibói bölényt, Az én népemet és a Néma küzdelmet. Nincsen magyar irodalom Nyirő József nélkül. Miképpen nincsen Szabó Dezső Az elsodort faluja, Wass Albert A funtineli boszorkánya, Sinka István Fekete bojtára, Tormay Cécile Bujdosó könyve és Emberek a kövek közöttje nélkül. Nincsen magyar irodalom enélkül, hiába tagadják és gyalázzák mindezt a másik oldal felkentjei. Mert ők nem számítanak. Ők Márai Sándort is kitagadták habozás nélkül a magyar irodalomból jó negyven esztendőre. Nem számítanak – ami számít, az az elviselhetetlenség érzése.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HToma
2012. május 21. 10:32
Bajer=Bayer
HToma
2012. május 21. 10:31
Bajer Zsolt 1963-ban született. A 70-es években tizenéves kamaszként tényleg azt nézte kinél van Nyírő és kinél nincs? Szerintem azt se tudta mi az a népi-urbánus vita.
trendo
2012. május 21. 10:13
A rendszerváltás idején egy könyvkiadóban dolgoztam. Minden kollegámnak szent meggyőződése volt, hogy most aztán tucatszám kerülnek elő a fiókból a kiadatlan (jobbos) remekművek, melyeket az elnyomó kultúrpolitika addig nem hagyott kiadni. Nos, nem így történt. Máig nem tud a jobboldal nívós, meggyőző értékű műveket felmutatni. Ezért kell a jól bevált "halinába kötött" köteteket elővenni. A tekintélyes Püski kiadó is vagy tíz évig abból élt, hogy utánnyomásokat csinált a két háború közti kiadott kötetekből. Még Csurka Pista se volt képes kiizzadni - a korábbi, nagysikerű drámáihoz hasonló nívójú - drámákat. Ki érti ezt?
kjkj945
2012. május 20. 15:45
http://hu.wikipedia.org/wiki/Pozsonyi_Ign%C3%A1c
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!