Nem a szlovák nyelv támadása a célunk

2012. május 07. 10:42

Mi, Rimaszombat magyar ajkú polgárai – Szlovákia adófizető állampolgárai – 2012. május 5-én úgy döntöttünk, hogy két tucatnyi tiltakozó plakáttal hívjuk fel a nyilvánosság figyelmét arra, hogy elégedetlenek vagyunk a magyar feliratok ignorálásával városunk óriásplakátjain.

2012. május 07. 10:42
A Kétnyelvű Gömörért társulás
Új Szó

„Nyílt levél Rimaszombat nyilvánosságának, elsősorban az óriásplakátokon hirdető szervezeteknek

Ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy, tartja a mondás. Úgy látszik, ez a népi bölcsesség az óriásplakátokra nem vonatkozik, ugyanis annak ellenére, hogy Rimaszombatban a magyar nemzetiségű és anyanyelvű kisebbség száma bőven meghaladja a 20%-ot, az óriásplakátokon reklámozó cégek, vállalatok és szervezetek évek óta ignorálják a magyar nyelvet és csak szlovákul hirdetnek.

Mi, Rimaszombat magyar ajkú polgárai – Szlovákia adófizető állampolgárai – 2012. május 5-én úgy döntöttünk, hogy két tucatnyi tiltakozó plakáttal hívjuk fel a nyilvánosság figyelmét arra, hogy elégedetlenek vagyunk a magyar feliratok ignorálásával városunk óriásplakátjain. Diszkriminációnak és nyelvi jogaink megsértésének tartjuk, hogy a reklámozó szervezetek évek óta csak szlovák nyelvű feliratokat használnak. A hangsúly a csak szón van. Tiltakozásunk célja ugyanis nem a szlovák nyelv támadása, hanem a magyar nyelv védelme. Nem a szlovák szöveg helyett, hanem a szlovák feliratok mellé szertnénk a magyar kiírásokat! Hisszük, hogy a kétnyelvűség érték, amit ápolnunk kell. Nem csak az otthonainkban és a családjainkban, hanem az utcáinkon, az üzletekben és az óriásplakátokon is.

Tisztában vagyunk vele, hogy tiltakozó akciónkkal a hirdetőfelületek tulajdonosait anyagi kár is érheti. Azt gondoljuk, hogy ez az anyagi veszteség összehasonlíthatatlanul kisebb, mint az a szellemi, erkölcsi és kulturális kár, melyet kétnyelvű városunkban a diszkrimináló egynyelvű feliratok okoznak. Bízunk benne, hogy a jövőben a tolerancia, a multikulturalitás és a többnyelvűség valódi, élő értékekké válnak. Rimaszombatban is. Az órisáplakátokon is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pityesz74
2012. május 07. 20:40
Hajrá sok sikert. Érdekes módon itthon a kutyát sem zavarja a kétnyelvű táblák kinn-léte. És még a Magyar a rasszista, pedig nekünk aztán tényleg lenne rá okunk!
holnaPinap
2012. május 07. 15:06
Éppen 20 éve, a gengszterváltás óta hiánycikk ez a hangszín. Jobb később mint soha. Hajrá Felvidék!
vizipipa
2012. május 07. 14:09
Ez az a mentalitás, ami X éve hiányzott. S lám, kezd visszatérni! Talán egy éve sincs, hogy a "kétnyelvű" csoport színre lépett. Immár új és új hajtások sarjadnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!