A Jobbik a legegységesebb párt

2012. április 26. 08:25

Ideje volna már szembenézni egy történelmi problémával: mi Izraelnek és a zsidóságnak a világban és hazánkban betöltött szerepe? Interjú.

2012. április 26. 08:25
Vona Gábor
Helyi Téma

– Állítólag nemrég kis híján kenyértörésre kerül a sor a Jobbikon belül, hogy vajon kell-e radikálisan megnyilvánulni bizonyos ügyekben vagy sem. Például itt volt a tiszaeszlári vérvád fölemlegetése, ami szónoki fogásnak hatásvadász, egyebekben meg ostobaság volt.

– Kettéválasztanám a dolgokat. A jobbikon belül léteznek különféle nézőpontok, vannak árnyalatbeli eltérések, mégis: a jobbik a legegységesebb párt politikai értelemben. Az LMP-ben azt látjuk, hogy létezik a főváros-vidék konfliktus, liberális párt legyen vagy zöld párt, s ez szinte szétfeszíti őket. Az MSZP-n belül nem tudják eldönteni, hogy baloldali párt legyenek, vagy egy szociál-liberális. Fideszen belül, hogy nemzeti keresztény vagy nemzeti liberális. Ezek eszmei konfliktusok, nálunk ilyen probléma nincs: a Jobbik egy markáns nemzeti párt. A hangsúlyokat persze mindenki vérmérséklete vagy egyéni álláspontja szerint ide vagy oda helyezheti, de ezek csak viták, az alapvető értékrendünk azonos. Nem kell azon gondolkodnom, hogy mondjuk hogyan lehet egy pártban tartanom Wittner Máriát Deutsch Tamással.

– A vérvád emlegetése után boszorkányozni is fognak a parlamentben?


– A balliberális oldal számára nagyon jól jött ez a felszólalás, műbalhét tudtak csinálni belőle. Baráth Zsolt napirend után beszélt, ami nálunk mindig egyéni megnyilvánulás. A tartalmát nyilvánvalóan lehet vitatni, és így, utólag én is úgy érzem, hogy teljes mértékben fölösleges volt. A kialakult vita ugyanis álvita: ez egy történelmi, és nem politikai kérdés. De más frakcióban is előfordult már, hogy egy-egy képviselő meggondolatlanul fogalmazott. A Jobbiknak azért kell felelősséget vállalnia, amit elmond, vagy amit leír, vagy amit a programjába vesz. Nekünk pedig egyetlen olyan programpontunk vagy tervezetünk sincs, ami Magyarországon faji- vagy vallási hovatartozása alapján különbséget tenne ember és ember között. Sőt, éppen azt hangoztatjuk, hogy mindenkire ugyanazok a szabályok, törvények kell, hogy vonatkozzanak, nem lehetnek kivételek. Más kérdés, hogy ideje volna már szembenézni egy történelmi problémával: mi Izraelnek és a zsidóságnak a világban és hazánkban betöltött szerepe? Vitára gondolok, anélkül, hogy sztereotípiákat vagy zsigeri dolgokat feszegetnénk. Nem kéne hagyni hogy az emberekben kérdőjelek, bizonytalanság, kételyek maradjanak, hanem terítse ki mindenki nyíltan a kártyáit!

– Mi a Jobbik kártyája?


– Az imént elmondtam: nyíltan meg kell beszélni a problémákat. Jobban örülnék egy többpólusú világnak ahol az erőviszonyok kiegyensúlyozottabbak. Egyébként úgy látom, hogy a világ efelé is halad. Magyarországnak ez egy nagy lehetőség, mert korábban mindig egy meghatározott erőtérhez tartozott, ami miatt kényszerpályán mozgott. Az a feladatunk, hogy próbáljunk nagyobb mozgásteret találni magunknak, hogy a különböző terek között tudjunk a saját érdekeink szerint egyensúlyozni. Ha a Jobbikon múlna, a külpolitikánkban Németországgal, Oroszországgal és Törökországgal igyekeznénk partneri, kereskedelmi kapcsolatokat létrehozni vagy fenntartani.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 312 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2012. április 27. 08:11
Nem olvastam el mindet, valaki már szóvá tette, hogy e nyilas propaganda "ingyenes újság" formájában kerül a reggeli kávé mellé? A szóban forgó példányban ez az egyetlen politikai jellegű hír, a többi, a virtuális celebvilágról, valamint a magyar idillikus - sorozatgyilkosos -valóságról szól, benne egy "szakértői" véleménnyel is, hogy "talán" az utóbbi néhány súlyos bűncselekmény a kötelező katonai szolgálat hiányának tudható be... Kellemesen egyesül e lap hasábjain az, ami összetartozik: Vona, meg a TEK, Orbán testőrségének törvényen kívüli létezése kap méltó propagandát benne... Már csak arra lennék kiváncsi: kinek a pénzéből...
Obulus
2012. április 27. 00:50
"Bomlásnak indult a neonyilas garnitúra" http://nepszava.com/2012/04/magyarorszag/bomlasnak-indult-a-neonyilas-garnitura.html Amíg egy is marad belőlük, addig nem lehet nyugodni!
Hajdú Sógor
2012. április 26. 23:39
Szóval a Jobbik éveken keresztül igérgette a hiveinek, hogy ha nem úgy politizálnak, ahogy megigérték, kirángathatják őket a Parlamentből. Érdeklődéssel várom.
várúr
2012. április 26. 22:11
Hm... olyan egységes párt a Jobbik, hogy épp moszt zárta ki a második parlamenti képviselőjét és a teljes borsodi elnökségét. Ha továbbra is ilyen egységes, elfogynak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!