Szűknek érzem a materialista világképet

2012. április 03. 10:45

Ennek ellenére nem hiszek semmi konkrétban, de valami spirituális „dologban” feltétlenül. Ha körülnézek a világban, tisztán látom, hogy „valaminek” lenni kell. Interjú.

2012. április 03. 10:45
Szemerédi Endre
Magyar Hírlap

– Hisz Istenben?

– Ez egy súlyos, nehéz kérdés. Római katolikus családba születtem. Édesanyám sajnos korán elhunyt, utána gyermekotthonba kerültem. Néhányszor meglátogattam a nagymamámat, többnyire nyáron. Láttam a halálát, akárcsak azt, mekkora támaszt jelentett számára a hit az utolsó percekben. A gyermekotthonban ateista lettem. Ám a materialista világképet ma már szűknek érzem – ennek ellenére nem hiszek semmi konkrétban, de valami spirituális »dologban« feltétlenül. Ha körülnézek a világban, tisztán látom, hogy »valaminek« lenni kell. Ha este elkerül az álom, kimegyek a szabadba, és a csillagokat bámulom. A végtelen mélység és a mérhetetlen távolság elandalít, felold.

– Valláspárti?


– Abszolút. Elismerem, nagyon sok embernek a hit – függetlenül a rituálétól – képes segíteni.

– Szokott a számokkal játszani?


– Nem. Anno tőzsdéztem, de szinte minden pénzem elúszott. A feleségem, amiért nem lehetek neki elég hálás, mellettem maradt.

– A kollégái hasonszőrűek?

– Ismerek egy világhírű matematikust – a neve irreleváns –, aki régebben kártyákkal zsonglőrködött. Amikor Budapesten járt, eljött a lakásunkba, s bemutatott néhány trükköt. Mindannyian, de különösen a gyerekek, tátott szájjal bámulták. Nos, ő és két társa – egyikük fizikus – rendszeresen jártak Las Vegasba kaszinózni. A pörgetés elején figyelték a golyót – s bár csak fejben dolgoznak, mégis nagyobb eséllyel voltak képesek megjósolni a végeredményt, mint az átlagvendégek. Néhány nap múlva jól öltözött úriemberek beszélgettek el velük. Ezután ritkán látták őket a kaszinóban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
soto
2012. április 16. 20:27
Tisztelt Zokni úr! Az orbitális baromságokat összehordó szövegének központi jellemzője a dekadencia és a teremtő gondolat teljes hiánya. A reáltudományok legnagyobb képviselői, beleértve Albert Einsteint is, hívő emberek voltak. Ez azonban ne akadályozza meg önt abban, hogy hírdesse a destruktív szemléletét a materialista világkép kellős közepén. Csak a végén nehogy főbe lője magát!
füst
2012. április 16. 20:23
Gratulálok a professzor úrnak.
egysegelem
2012. április 16. 20:23
Pontosan errol van szo.
Zokni
2012. április 16. 20:23
Ez így van valahogy. Ahogy öregszik az ember, egyre csökken az előtte kínálkozó lehetőségek száma. Azt gondolom, hogy mértani haladvány szerint... A végére már csak egy kupac szemét marad, egy korhadó faládában... Hát persze, hogy szűkké válik a materialista világkép... Szar ügy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!