Nem res publica, inkább interregnum

2012. április 09. 11:59

Éppen most (2012 eleje) látszik, hogy Magyarország nem önálló állam.

2012. április 09. 11:59
Molnár Attila Károly - Pánczél Hegedűs János
Regnum!

„Molnár Attila Károly: A mit és a hogyan kérdéseit talán nem is érdemes komolyan gondolni, hiszen éppen most (2012 eleje) látszik, hogy Magyarország nem önálló állam. A most zajló vita Athén és a kis Mélosz vitája. Tudjuk, Spárta győzött a történet végén, majd Nagy Sándor papája rakott rendet, egy monarcha. Ahogyan Magyarországon egy-egy nagy felfordulás után a győztesek zavarták el a királyt és szüntették meg végleg a monarchikus államformát, hasonlóképpen nem nagyon remélhető, hogy lényegesen eltérhetnék az aktuális nagyhatalomtól, ami most éppen a demokráciának nevezteti magát.

Pánczél Hegedűs János: És most ki lenne ez a „rendteremtő monarcha”? Látod valahol őt a világpolitikai színen?

Molnár Attila Károly: A fontos eltérés a korábbi korokhoz képest az, hogy korábban jellemzően megelégedett a hatalmi központ az adók és a szebb lányok begyűjtésével, a modern korban a központ a perifériák intézményeit, gondolkodásait is igyekszik a maga képére alakítani. A törököknek eszükbe sem jutott a mohácsi csata évfordulóját a magyarokkal megünnepeltetni. Ezt azért mondom, mert bármiféle helyreállítás vagy eltérés a központ által helyeselt életmódtól és gondolkodásmódtól, a központ haragját váltja ki jól láthatóan. A modernek nem birodalmat, hanem homogenizált társadalmat kívánnak építeni, amelyben esetleg a haj színe, a gyorsétterem jellege vagy a szexuális kielégülés módja terén lehetnek eltérések.

Pánczél Hegedűs János: Homogenizált birodalom…Teleki Pál azt mondta, hogy a tekintélytisztelet csak részben lehet hivatalos, más részben az emberek mentalitásán is múlik. Ugyanez elmondható ennek a hiányáról is azt gondolom. Egyetértek abban, hogy ez ma - nagyobbrészt - hiányzik. Mégis, önmagában a hiány nem azt jelenti, hogy ez nem jön elő, pontosan azért, mert most nincsen jelen. Az életünkben, ami nincsen jelen, és ami helyett más nem ad biztonságot, az újra eljöhet, mert létrehozzuk. Az autoritás igénye és igenlése ott van az emberben, csak jelenleg nem érzi szükségét, hogy ezt előhozza. Olyan ez, mint a szabadság és a türannisz esete, és ez a párosítás - remélem - nem sántít neked, hiszen a tekintélytiszteletet és a szabadságot – így együtt! - egyaránt a jó rend feltételének tartod te is.

Molnár Attila Károly: Igen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
műstoppoló
2012. április 10. 10:28
Egy dolog biztos: a demokrácia sose volt a hülyék paradicsoma. A királyság, ahogy a beszélgetők elképzelik, meg minden más diktatúra az viszont valóban a hülyék vágyainak netovábbja. Már csak azért is, mert minden diktatúra első dolga kinyírni vagy lecsukni az okos embereket, akiknek már a puszta lététől is szenvednek a hülyék. Persze a királyság sem úgy működik ebben a züllött világban, ahogy azt a hülyék elképzelik. Az Egyesült Királyságban például a magyar politikai "elit" Orbánostul, Gyurcsányostul még talán utcaseprő se lehetne.
Hatodik Béla
2012. április 10. 06:37
Nekem csak az volt a furcsa az "interjú"-ban, hogy a kérdező többet beszélt, mint MAK.
Gyurcsány Viktor
2012. április 10. 00:35
Az önálló államot sírják vissza és Habsburg királyt szertnének? LOL :D
holmes
2012. április 09. 23:10
A magyarok létmódjához kell a szakrálvezér. http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/2012/03/mohacs.html Vagy más szavakkal a cikkből: "Egy nagyon kellemes beszélgetésünk során azt említetted, hogy a XXI. században Magyarországon a királyság nem realizálható sajnos, de egy monarchikus kormányzás igen. Itt nem fejtetted ki, hogy ezt a jelenlegi államformában, a köztársaságban, miként képzeled el pontosan és milyen szinten nyújtana alternatívát a mostani gyakorlattal szemben? A királyság ugyanis a magyar nemzet életében nemcsak államforma volt véleményem szerint, hanem gyakorlatias létforma, egyfajta gondolkodás- és cselekvésmód, mely ugyanakkor szerves közjogi és politikai gyakorlat is volt." Erre szavaztak az emberek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!