Antall óta nincs példaadó politikusunk

2012. április 08. 14:23

A jelentős változások ellenére az alapvető értékek megmaradtak. Az emberek többsége alapvetően jóravaló, jó szándékú, tisztességes – vagy az szeretne lenni.

2012. április 08. 14:23
Hankiss Elemér
NOL

Rendelkezik-e Európa olyan közös értékrenddel, amely a kulturális és politikai egyetértést a gazdasági érdekeken túl megalapozhatja?


Érdekes kettősség figyelhető meg. Az ipari forradalom kezdete óta, de különösen 1850-től fantasztikus gazdasági és technikai fejlődés ment végbe Európában és a nyugati világban. A vállalkozó polgárság diadalmenete volt ez (időszakos válságokkal megszakítva). Ezzel párhuzamosan már a kezdetektől fogva kibontakozott egy ellentétes folyamat.A legérzékenyebb s legkiválóbb alkotóművészeknek és gondolkodóknak már a kezdetektől fogva alapélménye volt az, hogy egy mélyülő civilizá ciós válság van kialakulóban. Gondolja csak meg, hogy Baudelaire A romlás virágai című kötete, mely a válságtudat, a spleen, a világfájdalom első remekműve volt, 1857-ben jelent meg. Aztán jöttek a század végi dekadencia, a világromboló, új világot kereső avantgárd mozgalmak, a Rilkék, T. S Eliotok, Pilinszkyk... Elgondolkoztató az is, hogy az elmúlt 150 évben született igazán nagy regények, színdarabok majdnem mind az emberi lét sivárságába vagy tra gikus bukásába futnak bele. Keresik, s többnyire nem találják a választ arra a kérdésre, hogy végül is mi az ember célja itt a földön, honnan jöttünk és hova megyünk, mi a jó ésmi a rossz,mi lehet az emberi élet értelme. Igaz, közben a lét szépsége és csodája is fel-felvillan bennük.

Mi adja meg eközben Európa sajátosságát, mi különbözteti meg a világ más régióitól?

Soroljam? Európa alkotta meg és működteti még mindig sikeresen – világraszóló hatással – a jóléti modellt. Európa véste kőbe az emberi jogok nagyszerű kánonját. Európa az egyik legsikeresebb kísérlet arra, hogy sok kultúra, nemzet, etnikum békés együttműködésben éljen egymással. És Európában (illetve a nyugati világban) bontakozott ki a modern tudomány fantasztikus teljesítménye. Folytassam?

A világot zűrzavarosnak, válságokkal terhesnek éljük meg. Mi lesz, ha nem tudunk megbirkózni a kihívásokkal, ha összezavarodnak bennünk az értékek?

Már összezavarodtak és nemcsak nálunk, mindenütt. De rajtunk múlik, hogy kilábalunk-e ebből az állapotból, vagy sem. Már az óvodában el kellene kezdeni autonóm, független, felelősségteljes, tisztességes és a jövőben hívő embereket nevelni. Ott talán még meg-megpendül ez a gondolat. De iskolába, gimnáziumba járva mikor hallott ön arról,mondjuk, hogy hogyan kell felépíteni egy emberi életet? Hogy visszatekintve az elmúlt évtizedekre, ne hetvenévesen kelljen rádöbbennie arra, hogy üresen kong az élete? Hogy nem volt jelentősége annak, hogy néhány évtizedig itt volt ezen a planétán? Vagy hogy legalább anynyit elmondhasson magáról, hogy nem hagyta rosszabb állapotban a világot, mint amilyenben volt, amikor megszületett?”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2012. április 10. 02:34
"Keresik, s többnyire nem találják a választ arra a kérdésre, hogy végül is mi az ember célja itt a földön, honnan jöttünk és hova megyünk, mi a jó és mi a rossz, mi lehet az emberi élet értelme." Ezt igy Husvetkor, ujsagban, nyomtatva, nagy mellennyel, miutan mindenki otven folott tudja, hogy ki vagy es mit tettel, gazember. Egyebkent az egesz interjuban egy arva mondat szol Antallrol, az is 'Talán'-nal kezdodik.
kérdés
2012. április 09. 17:31
Elemér most bravúros látszatot kelt, de hízelkedni akar csupán. Azt is csak azért, hogy mégjobban elkapálja a mostani, vélt ősellenségeit. Az összes bravúrja ebben a maniére-ban merül ki.
Öreg
2012. április 09. 17:19
Elemér bátyánknak nagyon lassú az észjárása, ha komolyan beszél, ezt addig kellett volna kijelentenie, amíg Antall élt. De addig pont az ellenkezőjét látta, vagy félt a liberálisoktól? A kö9zmédiás ámokfutásából úgy látszott, mintha tűzzel vassal Antall ellen hadakozna.
durrbele
2012. április 09. 10:39
Te ne nyilatkozz akinek része volt erkölcsünk szétzüllesztésében. Antal Magyarország kartevője volt.Károlyi kettő! Politikához hülye,gyenge akaratú báb.Az az ut amit kikövezett az ország számára ide vezetett.Csődbe,kizsákmányolásba egy lépésre a szolgasorstól! Nelegyen nyugta a másvilágon!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!