A tiszaeszlári vérvád parlamenti emlegetése ellen

2012. április 19. 16:33

A katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetőinek közös állásfoglalása a gyűlöletkeltés ellen.

2012. április 19. 16:33
Bölcskei Gusztáv - Erdő Péter - Gáncs Péter
Református.hu

„Egyházi vezetői szolgálatunk kötelez minket, hogy szót emeljünk a gyűlöletkeltés ellen. Így utasítjuk el, hogy nemrégiben a Parlament falai között egy képviselői felszólalásban felidéződött a szégyenletes tiszaeszlári vérvád, amelynek felemlegetése egyedül az indulatkeltés eszköze lehet. Ebben a helyzetben is emlékeztetnünk kell Krisztus tanítására: »Szeresd felebarátodat, mint önmagadat!«

Hitünk, emberségünk semmilyen körülmények között nem fér össze az antiszemitizmussal, a vallási közösségek, népcsoportok elleni gyűlöletkeltéssel. Különösen is aggasztónak találjuk, hogy a gyűlöletkeltő beszéd a Parlament falai között hangzott, hangozhatott el. A magyar törvényhozásnak, a politikai közbeszédet meghatározó képviselőknek, politikusoknak fokozott felelősségük van a gyűlöletkeltéssel való szembeszállásban. A tiszaeszlári vérvádat és az általa keltett gyűlöletet elutasítva együtt hívunk mindenkit a szeretet és az elfogadás krisztusi parancsának követésére és hirdetésére, az igazi emberi értékek alapján álló alkotó együttműködésre.

Budapest, 2012. április 19.

Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke
Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
thymian
2013. november 20. 23:00
Beteg az agyatok, a többi már szót sem érdemel.
thymian
2013. november 05. 17:44
Egy józan ember először utánanéz, mi is történt valójában és nem ül fel a már akkor is létező sajtóheccnek. Ismételten leírom, nem volt vérvád, egy bűnügyben nyomoztak, a vérvádat egy zsidó fiú, Scharf Móric állította. Ez volt az első eset a bíróság és a közvélemény nyilvánvaló befolyásolására. Helyedben nem lennék büszke a sötétségre, olvasni mindenkinek szabad, persze fárasztó 462 oldalt végigrágni. :)
FOB
2012. július 26. 23:52
Barátom Te beteg vagy. A Tóra még a fúlva holt állat húsából való evést is tiltja, nemhogy az emberevést. Az ilyen ostoba, tájékozatlan és primitív és a kognitív gondolkodásra képtelen emberek miatt lehet egyáltalán az a szó, hogy "vérvád".
Arma Gedeon
2012. július 24. 17:48
Ezek az álpapok kinyilatkoztatják, hogy a tényeket nem kell egy büntetőperben vizsgálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!