Mondatok az út végéről

2012. április 06. 10:22

Különös magasság volt a haldokló Jézusé. Belátta onnan az egész világot, a világát, a kereszt magasságából.

2012. április 06. 10:22
Bella Péter
reposzt

„Különös magasság volt a haldokló Jézusé. A kereszten messzebbre láthatott, mint bárki azelőtt, a szegek magságából láthatott rá azokra, akik körülállták, a katonák, a gúnyolódók, a bámészkodók csoportjaira, de rálátott övéire is. Belátta onnan az egész világot, a világát, a kereszt magasságából. Ehhez a magassághoz hihetetlen mélység is társult, hiszen az, aki tiszta volt, hagyta magát, hogy a világ szennye beborítsa, az, aki tökéletes egységben volt az Atyával, megtapasztalja, milyen a tökéletes elhagyattatás. És nem az idézett mondatokat halljuk tőle. Ismerhetjük részeteit az ő utolsó szavainak, és valami teljesen mást mutatnak. NIncs ott a »bárcsak«, nem kellett visszatérnie, nem kellett javítania. Az a skicc, amit az ő élete kiadott, tökéletes volt, egy Isten képére és hasonlatosságára alkotott ember arcképe.

Nagypéntek van és ez nekünk, keresztényeknek, a győzelem napja. Az Isten emberré lett, megalázta magát, majd a végén hagyta, hogy megalázzák, eltéljék, kivégezzék - és meghalt, de magával vitte a halálba, vele zuhant az, ami a mi szégyenünk, a mi ítéletünk. Jézus magasságának és mélységének metszőpontja a kereszt, nekünk a kiindulópont, a lehetőség az életre. Ezt kaptuk tőle, ezt ünnepeljük ma. A megváltást, azt a szabadságot, hogy ne csak a halálközeli élmény határozzon meg, hanem legyen életközeli élményem is. Hogy a skicchez, amit rajzolunk, van egy minta is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Papuska
2012. április 09. 15:11
Hívő református emberként, ma délelőtt templomban voltam. Bár otthon, vagy bárhol másutt is elgondolkodhatunk a Nagypéntek misztériumáról, igazán a fekete abrosszal leterített úrasztaláról kiszolgált úrvacsora kenyere és bora ébreszt rá bennünket a mélységes gyász, és a krisztusi, értünk hozott áldozat magasztosságára, a megváltás világváltoztató csodájára. Sajnos a gyülekezetből sokan nem tudtak eljönni ma a templomba, mert hazánkban a Nagypéntek munkanap. Nem értem, hogy miért nem lehet ez a nap is munkaszüneti nap, hiszen tudjuk, a munkáltatók egy része eleve felmenti a munkavégzés alól e napon dolgozóit. Számosan erre a napra gyűjtik össze ki nem vett túlóráikat. Mások szabadságot vesznek ki, hogy elmehessenek a templomba. A közvetlen Húsvét előtti napon úgy sem megy úgy a termelés, részben a fent felsoroltak miatt is. Tehát miért nem lehet ez a nap, munkaszüneti nap nálunk is, mint ahogy az más országokban már természetes?
wartog
2012. április 09. 15:11
közeleg az ünnep, mindannyiunk ünnepe és újra azt kell látnom, valakik megint a sémi-antisémi kérdést feszegetik. nem lehetne csöndben maradni? Főleg az érintetteknek.Nekünk ez a vallásunk ti meg menjetek a p..ba Izralbe ha nem tetszik a mi húsvétunk.
Soma
2012. április 08. 15:19
Jézus nem a kereszt magasságából, hanem a Földön eltöltött 33 év "magasságából" látta az egész világot. Atyja eljön ítélni.
József42
2012. április 07. 04:28
http://mek.niif.hu/05300/05394/05394.htm http://mek.niif.hu/07800/07883/html/index.htm
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!