A „kettős mércéről”

2012. április 03. 18:39

A „kettős mérce” az egyik legfontosabb princípiuma az antiszemita retorikának és a zsidósággal szembeni harcnak.

2012. április 03. 18:39
Bartus László
Bartus László
Amerikai Népszava

„A Fidesz és a KDNP kommunikációjának van egy olyan aduja, amit mindenre használnak, és amely minden szót az ellenfél torkára forraszt. Ez pedig a »kettős mérce« emlegetése, amelynek gyökereivel sokan nincsenek tisztában, és amely elhangzása után a vitapartnerek már nem is vizsgálják, hogy tulajdonképpen mit is mond a propaganda. A »kettős mérce« emlegetése Semjén Zsolthoz kötődik. Ha bárki visszakeresi Semjén megnyilatkozásait valamennyi vitás ügyben, akkor azt találja, hogy Semjén minden ügyben, minden érvre, válogatás nélkül, a »kettős mérce« demagógiával válaszol, és attól kezdve már nem is kell érveket felsorakoztatnia, vagy az ellenfél jogos felvetésére tételesen megfelelnie.(...)


Sokan nem tudják, honnan származik a »kettős mérce« emlegetése. A »kettős mérce« a zsidóellenes politikai katolicizmus szótárából való. A »kereszténynek« mondott katolicizmus antiszemitizmusa a két világháború között azért támadta egyebek mellett a zsidóságot, mert az elszakadt — úgymond — az ószövetségi szent könyveitől, a Tórától, és a Talmudot tekinti bibliájának. A »zsidó világhatalom« megszerzését és megtartásának programját olvasták ki Luzsénszky Alfonz hírhedt hamis Talmud-fordítása alapján. Az antiszemitizmus egyik alapjául szolgáló hamisítvány óta a szélsőjobboldal ismert szófordulata lett a »kettős mérce«, méghozzá, mint a Talmud parancsa.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hatodik Béla
2012. április 04. 12:16
A kettős mérce csak átfogalmazása annak, amit Jézus a farizeusokról és írástudókról mondott. De csak harcolj a lelkiismereted ellen, nem fogsz győzni.
kjkj945
2012. április 04. 10:13
http://www.zsido.hu/talmud.html
gst47
2012. április 04. 10:05
Az önismétlés kockázatával csak annyit tudok mondani, hogy a jó kurva édes anyádat, te Bartus-állat! :D
dr.Kvasztics Fedor
2012. április 04. 08:26
Kettős mérce például, ahogyan a holokausztot minden más, hasonló történelmi tragédia, népirtás közül kiemelik. Kettős mérce, hogy nem szabad relativizálni, mással összehasonlítani, tagadását büntetni kell, más történelmi tragédiák tagadása megengedett. Kettős mérce, hogy a nácizmus zsidóellenessége terítéken van, míg a sztálinista kommunizmus antiszemitizmusát elhallgatják. Kettős mérce, hogy a zsidóellenesség már önmagában elítélendő, míg a keresztényellenesség minden fórumon megengedett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!