A fejedelem megint segíthet

2012. április 03. 10:22

II. Rákóczi Ferenc sorsa, a hitet a vagyon elő helyező meggyőződése mégis felemelő, s csodálatos XVIII. századi előképe a XIX. századi Széchenyi Istvánnak.

2012. április 03. 10:22
Alkonyi László
Tokajwine.net

„A magyar történelem egyik példás alakja II. Rákóczi Ferenc. Lehet naivnak, merevnek mondani, lehet álmodozónak gondolni a Rákócziak, Zrínyiek, Frangepánok, Báthoryak, Lórántffyak örökségét hordozó fejedelmet. Sorsa, a hitet a vagyon elő helyező meggyőződése mégis felemelő, s csodálatos XVIII. századi előképe a XIX. századi Széchenyi Istvánnak.

Hegyalja nem egyszerűen bora, szellemtörténeti helye miatt is különleges. Nincs a történelemben nagyobb hírnöke Hegyaljának, mint II. Rákóczi Ferenc. Szerencsétlen véletlennek is tekinthetjük, hogy az általa vezetett szabadságharcnak nincs helye nemzeti ünnepeink sorába. Ha így lenne, emlékezete, szellemi hagyatéka mélyebb hatást gyakorolhatna, aminek a szülőhely Borsi és a nyugvóhely Kassa közé ékelődő Tokaj-Hegyalja volna első számú nyertese. Éppen ezért magának a borvidéknek kellene a Rákóczi-kultusz első számú éltetőjének lennie.

Csak egy javaslat, amit már többször megírtam: hátha egyszer, valahol, valaki lát benne szellemet, jövőt. Miért ne szervezhetnénk meg egy Hegyaljára komponált Rákóczi-utat? Indulhatna Borsiból, befejeződhetne Kassán, vagy indulna Borsiból s végződhetne Rákóczi Zsigmond szerencsi várában. Miért ne tűzhetnénk ki célul, hogy minden iskolás egyszer járja végig a Rákóczi utat – vándortáborok keretében, autóbusszal, gyalog, szakérrel, vagy bármilyen formában. Hegyalja roskadozik a Rákóczi emlékekben. Keressék fel a diákok sorra a tokaji településeket, lássák Patakot és Szerencset, Tolcsvát, Keresztúrt, Tokajt és Mádot!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. április 26. 10:15
A világtörténelem legtisztább alakja a Nagyságos Fejedelem! Európa leggazdagabb embere, aki élhette volna a pézszóró arisztokraták életét is, itthon a nyomorult nemzete élére állt szinte reményzelen helyzetben. Koldusszegényen, családjától elzárva száműzetésben halt meg, de amíg él tisztességes magyar ember a földön, addig ő is él a hálás emlékezetben.
TuRuL2k2
2012. április 04. 11:49
Rákóczi, az én fejedelmem.
hupikéktörpike
2012. április 03. 23:13
A szigetvári várban tett látogatásomkor csodálatos dologra bukkantam; Zrínyi Miklós leszármazottja Rákóczi, Széchenyi és Batthyányi Louis is. Nem gyönyörű?
Feyszáll
2012. április 03. 23:13
1717 őszén III. Ahmed szultán meghívására érkezett kis udvartartásával Törökországba. 1720-ban a szultán a Márvány-tenger partján fekvő forgalmas kikötővárost, Rodostót jelölte ki a magyar bujdosók lakhelyéül. III. Ahmed a „magyar király” számára a város szélén tágas, kertekkel övezett, tengerparti épületeket, kíséretének a szomszédos örmény városrészben huszonhárom tágas házat, lovaik számára pedig hét széles legelőt utalt ki. II. Rákóczi Ferenc udvartartásának ellátását rendszeres isztambuli pénzjáradék fedezte, a szultán tolmácsokat, fővárosi ügyvivőket és nyolcvan főnyi janicsár testőrséget biztosított számára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!