A jobboldali értelmiségi lét kihívásai

2012. március 12. 17:57

Határozottan magasabb a baloldali közönség IQ-ja, iskolázottabb, műveltebb a hozzáállása.

2012. március 12. 17:57
Vértes László
Vértes László blog

„Pár évvel ezelőtti tapasztalat alapján Chrudinák-jelenségnek neveztem el azt, amikor a jobboldali szakértő kiáll lelkes közönsége elé, nagy mellénnyel kifejt egy egyszerű gondolatot, minden harmadik mondat után jelentőségteljes szünetet tart, hússzor ismétli magát, tetszeleg önnön zsenialitásában, és kritikusai kedvéért teletűzdeli mondandóját alapvető ellentmondásokkal. Hiába teszi, mert hallgatóságának nem tűnik fel, bírálói  pedig leragadnak a stílus becsmérlésénél, mondandóját szóra sem érdemesítik.

Nincs könnyű dolga a jobboldali értelmiséginek, hiszen az utóbbi évtizedek során a szellemi lét alapértelmezetten baloldali territóriummá vált. Ott a stílus, ott a tudományos igény, ott a kölcsönös elismertség (én elismerlek téged, cserébe te elismersz engem). A jobboldali szakértő ezalatt füstös kocsmákban illuminálhatta szesztestvéreit, a nyilvánosságot a rokoni születésnapok ordítozásba torkolló »politizálása« biztosította számára, tudományos visszajelzést pedig a házastárstól kaphatott, ebben a formában: »jól van, szívecském, oki vagy, de most már aludjunk«. Sovány vigasz, hogy a legtehetségesebb zenész is modoros, másodosztályú lesz, ha nem koncertezhet rendszeresen, így értő kritika hiányában nem csiszolja a technikáját. Sovány vigasz, mert a múlt érthetővé teszi a jelent, de nem indokolhatja a jövőt.

Határozottan magasabb a baloldali közönség IQ-ja, iskolázottabb, műveltebb a hozzáállása. A jobboldali értelmiség és hallgatóság évtizedekre kiszorult a felsőoktatásból, a közéletből, és nem képes azonnal világklasszisként visszatérni. Erre hosszú távon sincs gyárilag ösztönözve, mert az alapvető igazságok egyszerű gondolkodással is befogadhatók, nem feltétlenül kell hozzájuk barázdálódni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 182 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2012. március 13. 12:45
Ebben van valami. Csak nem teljesen az, amiről Szerző ír. Sztem. Az IGAZI, tényeket feldolgozó, majd összefüggéseket felismerő, és cselekvési programig eljutó értelmiségi tevékenység előfeltétele, hogy a gondolatmenet - a kiindulástól a befejezésig - következetes legyen. Na most én azt gondolom, hogy valóban: az elmúlt évtizedek (6) kiirtották azt az eszmét, elképzelést, melyre építve következetesen végig lehet vinni egy tisztán jobboldali beállítottságú eszmefuttatást, ezért szoktam mondani, hogy végeredményben, a hétköznapokban mindenképpen baloldali az ember. Fontos, hogy nem csak nálunk, ahol szocializmus volt! Hanem (nyugaton) mindenütt. Ugyanis valóban a tőkének az a fajta ideológiai alap jobban fekszik, mely a MAI elképzelések szerint "baloldalinak" számít. Valójában ez is jobboldali, csak a szociális szempontok szintén fontosak a társadalmi béke ideáljának tartós fenntartása miatt. Ezért a "jobboldali" beidegződést, választói ösztönt (NEM meggyőződést, mert a választó ösztönösen dönt) kihasználó "jobboldali" politikai párt támogatására, elfogulatlan, de közben "pártos" megnyilatkozást nehéz találni, egy jobboldali értelmiséginek. ÍGY marad a magyarozás, a nemzetezés, a cigányozás, a buzizás stb., ami az említett ösztönös szavazatokhoz alkalmas hívószavak ugyan, de ehhez egy, végeredményben a fenti elvárásoknak megfelelő (következetes) elméleti fejtegetést, mely végül is a kívánt döntést (tettet) gerjeszti, elég nehéz találni a becsületes "jobboldali értelmiséginek"...
OmegaMale
2012. március 13. 11:10
Sztem is nagyon elegáns mindennemű vitát vagy érvet, néha még a tényeket is lesöpörni azzal, hogy a másiknál annyival okosabb vagyok, hogy el se tudom neki magyarázni... XD Ha ilyen okos a baloldal, akkor 50 éve jól titkolják, mert nem látszik a sok penge elme azon, amit maguk után hagytak. Annak idején még pont a prolik néztek le minden egyetemistát, nyilván már akkor is szélsőnáci volt mind, csak jól titkolta... Amúgy erről a Vértesről van szó? http://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A9rtes_L%C3%A1szl%C3%B3 Most jól megjavította a közéletet ezzel a megnyilvánulással.
kjkj945
2012. március 13. 08:21
A balodalnál nincsen értelmiség, akkor miről beszélünk?
Vén Csataló
2012. március 13. 07:52
No kérem, pontosan az ilyen írást, szöveget ezt hívják gyűlöletbeszédnek. Vértes eftárs definíciószerűen valósította meg. Nem baj. Mi sem bizonyítja jobban, mekkora gyökérrel van dolgunk, hogy még azt sem tudja, hogy a magas IQ-nak nincs se szüksége se indíttatása bizonygatni önmagáról, hogy hű de magas. Bezzeg a Vértes-féle hülye prosztó, az él-hal azért, hogy valami tiszteletreméltó tulajdonsággal ruházza fel magát nyilvánosan - hátha végre valaki el kezd tisztelni benne valamit. De nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!