Bizalmasság, intimitás, szexualitás

2012. március 29. 16:59

Üdítő dolog olyan nőkkel (nagyon gyakran éppen szerzetesnőkkel) találkozni, akiknek helyén van a szívük.

2012. március 29. 16:59
pacsy
Jezsuita blog

„Olyan üdítő dolog olyan nőkkel (nagyon gyakran éppen szerzetesnőkkel) találkozni, akiknek helyén van a szívük, akiknek integrált a szexualitásuk! Olyan nők ők, akik nagyon sokat tudnak segíteni egy klerikusnak. Általában vannak mély és bensőséges kapcsolataik (alkalmasint jó házasságban élnek) és nagyrészt elégedettek az életükkel. Megharcolták már a maguk harcait, megszelídítették a maguk démonait. Bár még az elégedettség és a beérkezettség sem nélkülözhetetlen kritériumok. Fontosabb az keresztény értékrend, az önismeret és az életszentségre való törekvés.

Hogy ez unalmas konklúzió? Meglehet. Persze fenntartom azért, hogy az érett és integrált szexualitást, a személyiség karbantartását és érését nem lehet megspórolni. Mindez egész életre feladja a leckét, folytonos tanulási folyamatra hív. Mi papok, akik állandóan dolgozunk az intimitással, legalábbis nem adhatjuk alább. Mondjak személyeset is? Nekem eleinte az segített, hogy – ha magamban nem is igen bízhattam (hisz ismertem magamat) –, abban azért biztos voltam, hogy nem akarok visszaélni a MÁSIK bizalmával. Hogy óvni akarom ŐT az egyházban való csalódástól. Már, ha értitek, mire gondolok…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Göbbels
2012. április 07. 19:37
Például a Szent Benedek-féle regula a szexualitás önmagukban való leküzdését írja elő, tehát nemcsak a másik nemű fél kerülését!!! Ezt a harcot a korábbi és mai papság elvesztette (lásd pedofília, homofilia, mindenféle szodómia, stb.).
FOB
2012. április 06. 20:17
"...megszelídítették a maguk démonait." Én úgy tudom a démonokat nem szelidítik, hanem űzik. Az integrált szexualitás mi a bánat (mondjuk egy szerzetesnőnél), azt el sem tudom képzelni.
duzur
2012. április 06. 20:01
Annak akinek az önmegtartóztatás mint életforma jól esik, miért ne tartozhasson egy olyan közösségbe ahol hasonlóak élnek? Ez is a szabadság része. Minden ami másoknak nem árt és öszinte alapokon müködik, teljesen OK.
acido domingo
2012. április 06. 20:01
'Ezt a harcot a korábbi és mai papság elvesztette' Sokaknak nem sikerült, de általánosítani nem lehet. Sok papi hivatás siklik ki, de sok házasság is (sőt: sok élettársi kapcsolat is).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!