Keresztyén reneszánsz

2012. március 29. 17:01

A britek 56%-a keresztyén országnak tekinti Nagy-Britanniát, s 61% szerint „ennek is kell maradnia”!

2012. március 29. 17:01
Köntös László
Reposzt.hu

„A britek 56%-a keresztyén országnak tekinti Nagy-Britanniát, s 61% szerint »ennek is kell maradnia«! A kutatás eredménye azért meglepő, mert az európai kultúra történetének fő vonulatát talán úgy is le lehetne írni, mint fokozatos elszakadást a »keresztyén Európától«. Vajon hol van az történelmi pont, amikor ki lehet jelenteni, hogy ez a folyamat a végére ért?

E felmérés alapján is azonban úgy tűnik (s ezt más európai tapasztalatok, így a sajátunk is alátámasztja), még messze nem beszélhetünk arról, hogy Európa véglegesen levált volna saját keresztyén múltjáról. Lehetséges, hogy a jövőben a modernitás és keresztyénység szétválásának egész folyamatát át kell értékelnünk?

Az az érzésem, hogy a szekularizációnak nevezett folyamat ma egyértelműnek tűnő megítélését újra vizsgálódásaink tárgyává kell tenni. Mindenekelőtt az egyháznak. Szokásos ugyanis e folyamatot kizárólag úgy értelmezni, mint a keresztyénység végleges hanyatlását és fokozatos megszűnését. Holott, mint ez a felmérés is mutatja, e folyamatban nem feltétlenül a keresztyénség fokozatos »megszűnéséről« lehet szó, hanem arról, hogy a kereszténységben kultúra és egyháziasság fokozatosan szétvált egymástól az utóbbi kárára. Míg egyik oldalon az egyházias keresztyénség valóban drámai hanyatlást könyvelhet el, addig a keresztyénség, mint kultúra meglepő ellenállást mutat: a britek 61%-a szerint Nagy-Britanniának keresztyén országnak kell maradnia! Ugyanakkor ugyanezeknek az embereknek a 67%-a azt mondja, hogy a vallás és a hit inkább személyes kérdés, amelynek nincs helye a közéletben. Magyarán, a britek elutasítják a keresztyénséget, mint a társadalmat megalapozó »hivatalos« ideológiát, ám ugyanakkor mégis, kifejezik igényüket a keresztyénségnek, mint kulturális kohéziónak a megőrzésére.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
slomovicz
2012. április 08. 15:13
Egy dolog, hogy a neoliberalizmus és édestestvére- a fasizmus valamint a vörösfasizmus, mindig ősellenségének , megsemmisitendőnek tartotta a kerszténységet. Papokat irtottak és irtanak ki- ma is ezek az eszmék, vagy ha ez- nem lehetséges, akkor veszett dühvel ideológiai alapon támadják. Európa keresztény. És a történelme is keresztény alapokon áll. Gondoljunk csak az államalapító királyunkra, Szent Istvánra. A ma egyetlen komoly veszély Európában, a radikális iszlám térhóditása, amiben tevékeny segitséget nyújtanak az ateisták - a neoliberálisok. Meg kell ezt a folyamatot állitani. Már történt egy próbálkozás , arra hogy az EU alapszerződésbe bekerüljön a keresztény alapokra való hivatkozás. Az akkor- sajnos a szocialisták és zöldek , liberálisok összefogásán megbukott. Reményeim szerint a következő EU képviselői választásokon, jelentősen meggyengül a baloldali vonal és ismét lehetőség nyilik a keresztény alapokra való hivatkozásra. Igy legyen.
nemhiszek
2012. április 08. 15:00
" A britek 56%-a keresztyén országnak tekinti Nagy-Britanniát, s 61% szerint „ennek is kell maradnia”! " Érdekes megfogalmazás. Ezek szerint, a népesség 5%-a nem tekinti annak, de szeretné ha az maradna.
ZolieM
2012. április 07. 15:20
A briteknek már mindegy. Angolok, skótok, walesiek, írek, hamarosan Ázsia és Afrika egyik bugyrai lesznek csupán a szigeteik.
József42
2012. április 06. 15:36
http://mek.niif.hu/05300/05394/05394.htm http://mek.niif.hu/07800/07883/html/index.htm
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!