Családon belül is zajlottak a megfigyelések

2012. március 24. 08:58

Az elmúlt rendszerben meghurcoltak ügyének megnyugtató rendezése mindmáig elmaradt.

2012. március 24. 08:58
Gyarmati György
családháló.hu

„Miért kerül újra és újra elő az ügynök-listák tágabb értelemben vett feldolgozása, a kommunizmus bűneinek feltárása?

Egyfelől azért, mert az elmúlt rendszerben meghurcoltak ügyének megnyugtató rendezése mindmáig elmaradt, másrészt azért, mert úgy tűnik, hogy a rendszerváltás óta minden új politikai garnitúra megkísérli a saját ízlése szerint újratematizálni ezt a kérdést. Az valóban igaz, hogy eddig az államszocializmus évtizedeiben megfigyelt, joghátrányt szenvedett, meghurcolt csoportok információs kárpótlása leginkább a
»ki volt ügynök?« kérdés firtatására redukálódott, és ezzel tulajdonképpen a farok csóválta a kutyát, mert az ügynök a pártállami hierarchiában legalul helyezkedett el. Ehhez képest marad el a rendszer prominenseinek, szolgálatvezetőinek előtérbe kerülése, holott a teljes mechanizmusnak ők voltak az irányítói, és haszonélvezői.

Mi az oka annak, hogy mostantól az
»ügynöklistázás« helyett a »kommunizmus bűneinek feltárása« kifejezést illik használni?

A kelet-európai, ún. rendszerváltó országokban sokkal elterjedtebb fogalommá vált a »kommunizmus bűnei«, mint Magyarországon. A legtöbb szomszédos, vagy közeli országban a múlt e részének kezelésére létesített intézményeket úgy hívják, hogy Nemzeti Emlékezet Intézete. Ehhez képest Magyarországon ezt az intézményt úgy keresztelték el, hogy Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára. A dologban az az ellentmondás, hogy az így elnevezett levéltár anyagainak nyolcvan százaléka a meghurcoltakról, a megfigyeltekről, az áldozatokról szól. Többek között már ez is igényelne - néhány szomszédos országot követve - egy itthoni szemléletváltást. Úgy tűnik, ezt a gondolatmenetet követi a most felállítani tervezett új intézmény, amelyet a Nemzeti Emlékezet Bizottságaként nevesítettek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Göbbels
2012. március 25. 19:31
Nálunk most is van!! Néha szoktuk figyelni egymást az asszonnyal és azután..........kemény földharc!
pikkpakk
2012. március 25. 07:13
Khm.... Akkor csak egy kérdésem maradt... Te miért nem teszed "közkincsé" neved,címed,fényképedet ? Csak nem szégyelled ? Hisz te csak egy ismeretlen vagy ,elmondásod alapján...
Obulus
2012. március 24. 17:21
"mert nem szerette volna, hogy ha a negyed század óta meglévő baráti köréből valakiről kiderül, hogy nem csupán baráti minőségben vett részt az illető életében. " Igen, ezt értem. Csak azt nem, hogy amikor én megkaptam a rólam szóló jelentéseket, azokban csak fedőnévvel szerepeltek a tmb.-k. Pontosan le volt írva, hogy a t. lakásban mit jelentett rólam, de nem tudom beazonosítani a személyét. Korábban engem sem érdekelt, de mostanában kezd kíváncsivá tenni.
Antigoné
2012. március 24. 09:40
Mint már a témával kapcsolatban máshol is leírtam: itt az ideje a tisztázásnak, elemzésnek, nyilvánosságnak, aztán pedig le kell venni a napirendről a kérdést, nem felhasználni a pártpolitikai csatározásokban. De nem felejteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!