Én nem „aktuálpolitizálok”

2012. március 14. 08:56

Nem fogok sem a Nemzeti Színházzal, sem a velem, sem a velünk történtekre reagálni – arra reagálni fogunk, hogy mi történik ma a magyar kultúrával. Interjú.

2012. március 14. 08:56
Alföldi Róbert
HVG

hvg.hu: Készülőben egy mindenkori támadási felület, a Hamlet: a dráma, amelyik ugyanakkor potenciális válasz, reakció és önvédelem. Miért pont most látta elérkezettnek az időt, hogy az aktualizálható üzenetek netovábbjához, Shakespeare darabjához nyúljon? Talán mert most, ma, itt kevesebbet már nem lehet mondani?

Alföldi Róbert: Minden nagy és igazán fontos darabbal kapcsolatban az ember időnként úgy érzi, hogy most: most muszáj megcsinálni. A Hamlettel ez még inkább így van. Olyan társadalmi pillanatokban, amikor finoman szólva zűrös az élet, ez a darab tud valamit sűríteni - egy lehetőséget adni, hogy pontosan beszéljünk a korról, amelyben élünk. Ezért a Hamlet. Ráadásul nagyon érdekes, hogy egy mai huszonéves hogyan keveredik bele abba, hogy neki tennie kéne valamit. Hogy tesz-e valamit, vagy nem, és hogy felfogja-e, hogy tennie kellene. Hogy a hatalom és a politika hogyan határozza meg, milyen mértékben dönthet és merre mehet tovább – miközben mégis megmarad neki a szabad választás joga.

hvg.hu: Ez egy aktuálpolitizáló előadás lesz?


A. R.: Nem, nem, nem – én nem »aktuálpolitizálok«, én politikus előadásokat szeretnék csinálni! Egy aktuálpolitikai előadásban az ember pártokról beszél. Én olyan darabot szeretnék csinálni, ami a társadalomról szól, és nem arról, hogy melyik párt éppen mit csinál.

hvg.hu: Annak ellenére, hogy a Nemzeti Színházzal kapcsolatban mindenkinek van véleménye.

A. R.: Nem fogok sem a Nemzeti Színházzal, sem a velem, sem a velünk történtekre reagálni – arra reagálni fogunk, hogy mi történik ma a magyar kultúrával. Számunkra nyilvánvalóan a társadalom kiemelten fontos szeglete a kultúra és azon belül a színház. Azon keresztül, ami számunkra ennyire fontos, pontosabban tudunk fogalmazni általános társadalmi jelenségekkel kapcsolatban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Claypool
2012. március 15. 09:18
Az Árpád sávos zászló ősi Magyar szimbólum...Minimum ezer éves... Ha azt mondja valaki,hogy a nyilasok ez alatt mészároltak,arra mondhatom azt is,jól bevált ellenpárnak a zsidó zászlót felhozva példaként,hogy lehet ugyan,de Megiddó mezején is megdöglöttek pár tíz v talán százezren,zsidó kardoktól,késektől... Szóval Alföldi Árpád sávval festette be a Hamlet plakáton szereplő koponyát,nem gyenge provokatív szándékkal.Én mondhatnám,szintúgy provokatívan,/kinek nem inge/,hogy a Dávid csillagos koponyát ábrázoló plakátomnak Hamu lett címet adnék,de a lényeg Alföldi provokációján van... Hiszen milyen bosszantó,hogy erre az aranyemberre még nem tette rá a kezét "AzOrbán"...Nyilván a Hamlet plakát elsősorban a Jobbik ingerküszöbét tépi fel, de szélesebb visszhangja is lesz,biztosra veszem. Ha esetleg Vonáéknak sikerülne elérni hogy menesszék ezt a faszt, valószínűleg már másnap kitörne a Nemzetközi botrány...Na ez itt a cél,nem más,minden egyéb csak körítés,és rizsa.
1120
2012. március 15. 01:57
Kivárják a mandátumod végét, aztán mész a levesbe, amivel én nem értek egyet. Ha rajtam múlna, akkor ugyanis a Nemzeti Színházban te már rég nem lennél igazgató! A Merlinben, vagy egy ahhoz hasonló köcsögterápiás helyen persze lehetnél... Szigorúan magántőke által finanszírozottan!
korona
2012. március 14. 16:42
Mondhattok bármit, Alföldi Róbert tahatséges. Ott hibázott, hogy nem ügyelt a magyar nemzet tisztességére. Megpróbált kísérletezni ott, ahol annak helye nincs. Tehát: lehet ő úgymond homár, zsidó bármi, de akkor is tehetséges, és még a festményei is jók. Nagy hiba volt olyan jelenetet megjelentetni, ahol a Nagy-Magyarország térképére maszturbálnak katonák! Mint írtam: aki egyszer eljátsza a becsületét, soha többet nem tudja visszaszerezni.
Feyszáll
2012. március 14. 14:25
Ma van a meleg büszkeség napja, vagy mi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!