Irtsd a burzsujt megfontoltan

2011. november 10. 09:56

Aligha van más adó, amire bárki valaha azt mondta volna, hogy szereti – az eva ilyen volt.

2011. november 10. 09:56
Tóta W. Árpád
HVG

„Aztán jött az eva, és ez a tömegsport megszűnt. A deal egyszerű volt: te nem trükközöl az áfával és a költségekkel, mi meg lemondunk arról, hogy bármikor megszívatható legyél. Vállalkozásba fogni onnantól legalább nem volt egyenlő azzal, hogy az ember rossz útra tér.

Csak idő kérdése volt, hogy kiderüljön, ez a megoldás bizony rendszeridegen.

Mert mi van akkor, ha mondjuk a képviselő úr kuzinjának a fia kinéz magának egy üzlethelyiséget, de azt már valaki más bérli? Nyilván ráküldjük az adóhatóságot, bezáratjuk, és már jöhet is a kutyánk kölyke. Mindenkinél találnak valamit, nem kérdés. Ez egy kicsit nehezebb, ha a könyvek rendben vannak. Más, bonyolultabb technikák kellenek hozzá. Az evás vállalkozó nem feltétlenül csal az adóval, és így nem elég kiszolgáltatott.

Az eva egyben úgynevezett egyszeri és nagyarányú adócsökkentés, illetve adóegyszerűsítés volt, egy határozott lépés a söralátét felé. Minimalizálta a könyvelői költségeket, ami nyilván segíti a mikrovállalkozások létrejöttét, a kísérletezést. A rendszer már beállt, megbízható bevételt jelentett a költségvetésnek, és tervezhető, elviselhető belépési küszöböt a vállalkozni akaróknak. Még úgy is kényelmesebb volt, hogy a mértékét folyamatosan emelték. Aligha van más adó, amire bárki valaha azt mondta volna, hogy szereti – az eva ilyen volt. Az első és eddig egyetlen példája annak, hogy az adózó elfogadja az adó szükségességét, mértékét, funkcióját. Morális hatása felbecsülhetetlen.

Épp ideje szétkúrni, nem igaz?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya ezredes
2011. november 10. 18:29
Van mar csocs a havege cimlapjan?
Fakutya ezredes
2011. november 10. 18:29
Regen jo vot nektek Arpi, most meg nem jo. Ez jo.
sensei
2011. november 10. 17:53
Ki ez a gyerek? Ez a Tóta.
heima
2011. november 10. 16:56
azt kéne megérteni, hogy a munkajog/cégjog fogalomrendszere nem mindig fedi a gazdaságpolitikai (vállalkozásfejlesztési) fogalmakat. Egy egyfős könyvelőcég, ha több ügyfele van, saját irodában, saját eszközökkel dolgozik, akkor munka- és adójogilag nem lesz foglalkoztatott, színlelt munkavállaló. De nem erről van szó. Egy evás cég - az eva korlátai, sajátosságai miatt - nem tud érdemben hozzáadott értéket és/vagy foglalkoztatást bővíteni. És a (jó) gazdaságpolitikának ezt a két szempontot kell figyelembe vennie. Egy sajátos foglalkoztatási formát dotálnak agyon, értelmetlenül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!