Az Ószövetség Istene egy szörnyeteg?

2011. szeptember 05. 17:14

Az emberek ma inkább magukat tartják erkölcsileg felsőbbrendűnek a Biblia Istenéhez képest.

2011. szeptember 05. 17:14
Szabados Ádám
Mindennapi

„A mai nyugati ember számára a bibliai hittel kapcsolatban az egyik legnagyobb botránykő az Ószövetség Istene. Míg korábbi korokban az emberek a Biblia Istenét erkölcsileg felsőbbrendűnek tartották önmaguknál, és reménykedtek, hogy talán irgalmas lesz hozzájuk, gyarló emberekhez, ma inkább magukat tartják erkölcsileg felsőbbrendűnek a Biblia Istenéhez képest. Ez a furcsa váltás a keresztényeket teljesen felkészületlenül érte. Amikor 2000-ben megjelent a Biblia államilag támogatott új svéd fordítása, Lena Klevenas újságírónő azt mondta: »Ilyen Isten mellett nincs is szükség ördögre!”«

Az ismert ateista Richard Dawkins sem rejtette véka alá a véleményét, amikor így jellemezte Jahvét: »Az Ószövetség Istene kétségkívül minden idők legellenszenvesebb regényhőse: féltékeny, és erre büszke is; kicsinyes, igazságtalan, megnembocsátó, megőrül a hatalomért; bosszúálló, vérszomjas etnikai tisztogató; nőgyűlölő, homofób, rasszista, gyermekgyilkos, népírtó, fiúgyilkos, járványokat terjeszt, megalomániás, szadomazochista, szeszélyes és rosszindulatú zsarnok.«

Nem lep meg, hogy éppen az egalitárius ideológiával erősen átitatott posztkeresztény britek és svédek között jelennek meg ezek a kemény bírálatok, éppen ezért az sem, hogy brit és svéd apologétákat hallottam eddig legőszintébben beszélni az Ószövetség istenképe által felvetett kérdésekről.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 276 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nick1
2011. szeptember 06. 10:32
Kedves Mandiner! Először egész elrémültem, amikor láttam, hogy ilyen komoly témát raknak fel, és ennyire csak a cikk elejét, ugyanis ez a téma felületes szinten felvetve sokkal inkább árt, mint használ, főként mert csak erősíti az amúgy is nagyon erőteljes antiszemitizmust, l. fent. Másrészt viszont olyasmiről van szó, ami a mai bibliakutatás és teológia egyik legfontosabb kutatási témája, az egyik vagy talán a legfontosabb fejlődési irány és nagyon izgalmas téma. Láthatóan meg is mozgatta még itt is a közönséget. De ennek megfelelően azért remélem, hogy legalább a cikksorozat további darabjait is felrakják, csakhogy legalább egy kicsit teljesebb legyen a kép.
ketroot
2011. szeptember 06. 09:42
Látom egymást tapossák itt a teológusok.
drieno
2011. szeptember 06. 08:56
a mai kor erkölcsi mércéjével mérve ez akár igaz is lehet, bár attól, hogy más az értékrendszerünk, nem biztos, hogy fensőbbrendűek lennénk bárkinél, ez az elképzelés a szerző gondolkodását minősíti de ne felejtsük el, hogy egy pásztornép ősi hiedelmeinek és aktuálpolitikai harcainak dokumentuma az ószövetség (na meg egy csomó lopott történet van benne, amit mezopotámiától egyiptomig lopkodtak össze), amit többször is átköltöttek , bibliakutatók pedig még a többistenhitet is felfedezni vélik benne, Isten hét neve eredetileg hét különböző istent jelölt, komoly vetélkedéssel a törzsek között, ami nyílt vallásháborúba is torkollott, már ha a mózes és társai féle mészárlást annak lehet nevezni, és persze érdekes módon hét törzsük is volt - a hét totem ezek szerint törzsenként értendő, mindenkinek volt sajátja, ahogy az rendes törzseknél szokásos
Paul
2011. szeptember 06. 08:47
Az itt a baj kéremszépen, hogy a mai emberek döntõ többsége bibliai analfabéta, a szellemi ismereteket már nem is említve. Ez persze egy céltudatos folyamat része, sok Isten ellenes hõbörgõ fel sem fogja, hogy egy irányított bábúvá tették egy mesterséges, vattacukor etikával. Isten jó, hozzám mindig jó volt, ismertette velem a dolgait fiává fogadott és családiasan megvagyunk. Ha valaki nem ért valamit, akkor kérdezzen, ne hõbörögjön. Mindenre van válasz, csak le kell vetkõzni ezt a betáplát New Age emberi jóság kórságot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!